Sala festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” a fost vineri, de la ora 12.00, gazda serbării Zilei Europene a Patrimoniului, o activitate din proiectul Euroscola. Echipa liceului a ales ca temă pentru acest an arhitectura Art Nouveau și ca obiectiv - Palatul Vulturul Negru.

 

La eveniment au participat în jur de 100 de elevi alături de directorul Gheorghe Tirla și adjuncta Rodica Turcaș.

Carmen Chira, organizatoarea proiectului, a prezentat principalele obiective ale Zilei Europene a Patrimoniului: conștientizarea bogăției și diversității culturale europene, crearea unui climat pentru valorizarea diversității culturale europene, conservarea și revitalizarea patrimoniului, sensibilizarea autorităților și a publicului larg față de nevoia de a proteja moștenirea culturală de noile amenințări.

„În această perioadă se organizează evenimente culturale care au în centru patrimoniul, în toate statele europene. Iar acestea se vor prelungi pentru că tot anul 2018 este declarat anul european al patrimoniului”, a spus Carmen Chira.

Prof. dr. Mircea Pașca - consilier la Direcția pentru Cultură a Județului Bihor care a realizat o prezentare despre rolul culturii în procesul de creare a identități europene și însemnătatea patrimoniului european în formarea identităţii europene. În urma prezentării, elevii și-au creat o imagine clară și asupra relației dintre patrimoniul cultural local, național și cel european.

Ca urmare a mini-cercetărilor efectuate, elevele Adela Fărcuța, Oana Mustrață și Iulia Pop au prezentat aspect relevante referitoare la diferitele tipuri de patrimoniu, clădirile Art Nouveau din Oradea și, desigur, Palatul „Vulturul Negru”.

În încheierea activității elevii au avut prilejul să identifice elementele Art Nouveau precum și alte trăsături caracteristice de pe fațadele Palatului „Vulturul Negru” pe parcursul vizionării unui scurt film documentar.

Expoziția de fotografii INTERFERENȚE - Palatul „Vulturul Negru”, ieri și azi, a încununat evenimentul lăzăriștilor.

Evenimentul s-a încheiat prin cuvântul directorului prof. Gheorghe Tirla care a remarcat interesul elevilor față de obiectivul de patrimoniu Palatul „Vulturul Negru” și a subliniat faptul că prin această activitate elevii au fost ajutați să descopere comori care se află extrem de aproape de ei, dar a căror existență le era, poate, necunoscută.

Până la 10 octombrie, echipele participante vor depune proiectele. În acestea trebuie să se regăsească inclusiv prezentarea în limba engleză sau franceză și în limba română a unui obiect de patrimoniu din localitatea sau din județul de reședință, cu prezentarea argumentelor care îi conferă valoarea de patrimoniu în context național și european și a modului în care trebuie protejat și promovat.

Echipele câștigătoare vor participa, anul viitor, la Ziua Euroscola, un eveniment organizat la Strasbourg care reunește, anual, peste 500 de elevi din UE.