Aniversarea Centenarului reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei va fi marcată în zilele de 19 şi 20 septembrie 2020 prin manifestări liturgice și sfințitoare ce vor fi binecuvântate de prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va efectua o vizită canonică în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

Sâmbătă, 19 septembrie, la Mănăstirea Izbuc, de la ora 9.00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească urmată, de la ora 11, de slujba de târnosire a noii biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului din incinta așezământului monahal oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Duminică, 20 septembrie, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, de la ora 9.00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, urmată, de la ora 11, de slujba de târnosire a noii Catedrale Episcopale Învierea Domnului din Oradea oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Datorită situației generate de pandemia actuală și a numărului limitat de locuri de la Catedrala Episcopală din Oradea și de la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, intrarea în interiorul lăcașurilor de cult la cele două evenimente liturgice și sfințitoare se va face strict pe bază de invitație, urmând ca mulțimea clerului și a credincioșilor să asiste la sfintele slujbe în proximitatea acestora, unde vor putea fi urmărite prin intermediul unor ecrane de mari dimensiuni. Mediatizarea celor două evenimente se va face, în exclusivitate, de către Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

Participanții sunt rugați să respecte normele de distanțare fizică și să poarte în permanență masca de protecție, inclusiv în spațiile deschise. La intrarea în sfintele lăcașuri și în perimetrul acestora vor fi amplasate puncte de dezinfecție, unde vor fi puse la dispoziție măști de protecție și apă potabilă îmbuteliată.

Accesul credincioșilor în Sfântul Altar pentru închinare, după sfintele slujbe, va fi permis doar cu mască de protecție și cu respectarea normelor de distanțare fizică și a indicațiilor oferite de personalul clerical, care va direcționa și îndruma credincioșii în privința modului de închinare. În mod excepțional, spre a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua, în condițiile date, atât la Catedrala Episcopală din Oradea, cât și la biserica nouă a Mănăstirii Izbuc, timp de o săptămână, până în ziua de duminică, 27 septembrie a.c., inclusiv, în afara programului liturgic.

Pentru ziua de duminică, 20 septembrie, menționăm că, în situația în care grupuri de credincioși vor veni îmbrcați în microbuse sau autocare, acestea vor putea fi parcate în cele două parcări situate pe platoul dintre Catedrala Episcopală și Casa de cultură a sindicatelor, respectiv din proximitatea centrului comercial Oradea Plaza.

 

Catedrala din Oradea şi Biserica de la Izbuc

Proiectul edificării unei Catedrale episcopale în Oradea, o catedrală simbol pentru Ţara Crişurilor, datează după reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei în anul 1920. Credincioşii aveau atunci o catedrală episcopală provizorie, în Biserica cu Lună, declarată astfel de episcopul Roman Ciorogariu, după ce anterior fusese biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din cartierul Velenţa.

Construcţia catedralei episcopale în centrul municipiului Oradea, în Piaţa Emanuil Gojdu nr 43, a fost reluată abia după evenimentele din 1989 şi a început în 1995, când s-a pus piatra de temelie. Clădirea are o înălţime de 65 de metri de la fundaţie până în vârful crucii şi o amprentă la sol de 1.422 metri pătraţi. Lucrările exterioare au fost terminate, iar cele interioare se află în progres, la stadiul de finisaje. La intrarea principală a catedralei, pe sub trepte, a fost montat un sistem de încălzire pentru ca iarna să nu alunece enoriaşii. Lucrările la această catedrală au avansat în ritm susţinut din anul 2007, după întronizarea actualului episcop, Sofronie Drincec.

La Mănăstirea Izbuc va fi sfinţită noua biserică mare de zid, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic şi Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina. Piatra de temelie a fost pusă în 16 mai 2010 de episcopul Sofronie. Are ca model arhitectural, adaptat, biserica Mănăstirii cneziale Ravaniţa din Serbia, iar pridvorul, cupolele şi crucile sunt inspirate de biserica mare a Mănăstirii Cozia. Biserica este acoperită cu tablă de cupru, placată în exterior cu piatră românească, cu vitralii, placată în interior, pavimentar şi parietal, cu marmură de Cavala, Grecia, înfrumuseţată cu un iconostas din marmură cu icoane în mozaic, lucrat la Salonic, uşile împărăteşti şi diaconeşti sunt din lemn de tei, aurite, pictată în tehnica frescă, după erminia bizantină şi dotată cu un policandru tip „horă" realizat tot în Grecia.

 

Duminică, 20 septembrie,- Circulație rutieră restricţionat

Primăria Oradea a anunţat că duminică, 20 septembrie, între orele 8.30-13.30, traficul rutier va fi restricţionat în faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic.

„Comisia de circulație din cadrul Primăriei Oradea a aprobat miercuri, 16 septembrie, la solicitarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, restricționarea traficului rutier în fața Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic și pe arterele adiacente Pieței Mari, Griviței, Piaţa 1 Decembrie, Cele trei Crișuri, în ziua de duminică, 20 septembrie 2020, între orele 08.30 – 13.30, când are loc sfinţirea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului" din Centrul Civic, în prezența Preafericitului Daniel. Menționăm că echipajele Poliției Rutiere vor fi prezente în teren pentru a dirija devierea circulației”, a anunţat, ieri, Primăria Oradea.

Tot miercuri, la solicitarea constructorului, s-a aprobat închiderea străzii Uzinelor la intersecție cu strada Crângului, în perioada 17–19 septembrie, în vederea finalizării lucrărilor la sensul giratoriu.