Sâmbătă, 29 decembrie 2019, pe faţada clădirii Gării Centrale din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată generalului de divizie Henri Mathias Berthelot. Evenimentul, iniţiat de Garnizoana Oradea, a avut loc la 100 de ani de la vizita pe care generalul a făcut-o în Oradea pentru a încuraja românii din Transilvania.

 

Acţiunea, care s-a petrectut sâmbătă, 29 decembrie 2018, a fost sprijinită de Instituţia Prefectului Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor şi Primăria Oradea. Ceremonialul a debutat cu onorul militar, urmat de intonarea Imnului României şi dezvelirea propriu-zisă a plăcii, efectuată de directorul MTC, Aurel Chiriac, şi de lt. col. (r) Gheorghe Nedelcu, reprezentant al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, care a purtat, simbolic, veşminte amintind de generalul Traian Moşoiu.

Au urmat alocuţiuni rostite de Aurel Chiriac şi de colonelul în rezervă Constantin Moşincat. Directorul MTC a amintit că generalul Berthelot a condus misiunile franceze în România în anii 1916 şi 1918 şi că a sprijinit românii în vederea realizării României Mari. Despre vizita pe care generalul a făcut-o la Oradea a vorbit Constantin Moşincat. Acesta a amintit că Henri Berthelot a încurajat românii din Transilvania şi a parcurs în acest scop o călătorie în Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Arad, Oradea, Carei, Satu Mare, Dej şi Alba Iulia. La finalul ceremoniei a avut loc defilarea detaşamentului de onoare. Defilarea a fost condusă de comisar şef de poliţiei Marius Cura, din cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu. Detaşamentul a fost constituit din militari din cadrul Centrului 54 Comunicaţii RMNC Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Oradea şi ISU Crişana, iar muzica a fost asigurată de fanfara Şcolii Avram Iancu.