Tradiția și mâncarea sunt ingredientele care vor aduce împreună în Cetatea Oradea bucătari, producători locali și gurmanzi, într-un eveniment inedit dedicat gusturilor bihorenești.

 

„Gusturi și Tradiții de Bihor” va avea loc în perioada 23 – 24 septembrie, între orele 13.00 și 22.00, și este organizat de Agenția de Management al Destinației, instituție din subordinea Consiliului Județean Bihor.

„Scopul evenimentului este lansarea publicației „Rețete tradiționale de Bihor”, cu 49 de preparate românești, maghiare, slovace și evreiești, culese de la localnicii din satele bihorene. Cartea de bucate, care va fi disponibilă în format electronic, conține rețete de plăcinte, gustări reci și calde, supe din legume și carne, feluri principale și dulciuri și foietaje. În cuprins vom găsi, pe lângă ingrediente, și modul de preparare, date istorice despre originea mâncării tradiționale din Bihor”, anunță organizatorii.

Potrivit acestora, evenimentul are rolul de a promova județul nostru prin mâncarea tradițională specifică, de a încuraja restaurantele să includă în meniurile lor cât mai multe astfel de rețete locale și de a crea un cadru de colaborare între producătorii locali și sectorul HoReCa. Obiectivul organizatorilor este de a crește atractivitatea turistică a județului Bihor, prin diversificarea ofertei de servicii și promovarea tradițiilor și a culturii locale.

Pe întreaga durată a celor două zile, o echipă de bucătari și de bihorence vor pregăti preparatele din rețetar, iar vizitatorii vor avea ocazia să guste din bunătățile proaspăt gătite. Atmosfera va fi întregită de momente artistice susținute de ansambluri folclorice locale, iar meșterii populari vor fi prezenți cu ateliere de olărit, pielărie, țesătorie și sculptură în lemn.

Evenimentul este susținut de Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Primăria Oradea și Visit Oradea. Partenerii proiectului sunt Centrul de Cultură Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Târg cu Sârg, President Hotel&Resort, Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor și Asociația Agricultorilor din Valea Ierului.