Hram la Mănăstirea „Sfintei Cruci"
Deşi a fost zi lucrătoare, credincioşii au venit cu mic cu mare pentru a participa la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea „Sfintei Cruci", care ieri şi-a sărbătorit hramul. Cum au ajuns, s-au închinat la icoane, după care au cumpărat lumânări şi au făcut pomelnice pentru cei dragi. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele duhovnic Protosinghel Atanasie Paleu. Totodată, au fost şi câţiva tineri care au slujit la Liturghie, printre care s-a numărat şi Teodor, un băiat de doar nouă ani, care este elev la Şcoala „Oltea Doamna".
În cuvântul său de învăţătură, părintele Atanasie a arătat că pentru creştini, crucea este armă de biruinţă asupra diavolului. „Mare este puterea crucii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pe care el şi-a vărsat sângele răscumpărând păcatele noastre", a spus preotul în cadrul Liturghiei, adăugând că toţi ereticii şi sectarii se leapădă de cruce, urmând învăţături greşite. El a amintit cum în anul 313, împăratul Constantin cel Mare dă Edictul de la Milan, prin care creştinismul devine "religio licita", adică religie permisă, la fel cu celelalte religii din imperiu. Mai mult, convins de valoarea religioasă şi morală a creştinismului, l-a recomandat tuturor. „Noi aşezăm crucea pe biserici şi în altarele noastre, pentru ca toată lumea să vadă că acolo este casa lui Hristos, o aşezăm pe piepturile noastre pentru a fi pavăză şi armă asupra diavolului", a mai spus părintele Atanasie în cuvântul său de învăţătură. El i-a sfătuit pe credincioşi ca la vreme de suferinţă şi necaz să dea dovadă de multă răbdare, smerenie şi blândeţe. „De câte ori vine boala, suferinţa, sărăcia sau foametea, să ne gândim la câte a suferit Iisus şi sfinţii lui pentru noi. Să cinstim, aşa cum se cuvine, crucea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, şi să ne însemnăm cu sfânta cruce întotdeauna pentru că ea este pavăza sufletului nostru", a spus în încheiere părintele Paleu. El a slujit la altar alături de părintele Teofil, din judeţul Bacău, şi părintele Eftimie, din Bucureşti, precum şi de alţi preoţi din parohiile învecinate Oradiei.
În final, a avut loc o procesiune în jurul bisericii, cu cântări şi rugăciuni în cinstea sfintei cruci, la care au participat toţi credincioşii prezenţi, marcând, astfel, ziua onomastică a mănăstirii şi hramul altarului de vară.
hei panco,panco italiano hei panco