Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat azi în dosarul de corupţie deschis de DNA Oradea pe numele fostului primar din Beiuş, Adrian Domocoş. Acesta va executa 5 ani şi opt luni de închisoare, împotriva sa fiind dispuse şi alte pedepse complementare, pe o perioadă de doi ani. Sentinţa este definitivă.

 

Fostul primar al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost condamnat în februarie 2017, de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA. Episcopul greco-catolic Virgil Bercea, deferit şi el justiţiei în aceeaşi cauză, a fost achitat atât de acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu cât şi de acuzaţia de dare de mită. În acelaşi dosar, mai mulţi funcţionari ai Primăriei Beiuş au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la pedepse cu închisoarea, dar cu suspendare. Sentinţa magistraţilor orădeni nu a fost definitivă, drept pentru care a fost atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Oradea, şi de inculpatul Domocoş Adrian Nicolae împotriva sentinţei penale nr. 22/PI/2017 din 09 februarie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Oradea.

„Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând: 1. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare aplicată inculpatului Domocoş Adrian Nicolae în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor. În baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. c C.pr.pen., achită pe inculpatul Domocoş Adrian Nicolae pentru infracţiunea de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 şi art. 7 lit. a din Legea nr. 78/2000. În baza art. 38 – art. 39 alin. 1 lit. b C.pen., contopeşte pedepsele principale aplicate în prezenta cauză, de 2 ani şi 6 luni închisoare, 1 an şi 8 luni închisoare, 1 an şi 2 luni închisoare, 1 an şi 2 luni închisoare, 2 ani închisoare, 3 luni închisoare, 8 luni închisoare, cu pedepsele de 1 ani şi 10 luni închisoare şi 9 luni închisoare aplicate prin sentinţa penală nr. 327 din 07.05.2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, definitivă prin decizia penală nr. 131 din 03.06.2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători, urmând ca inculpatul Domocoş Adrian Nicolae să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 3 ani şi 2 luni închisoare, în final pedeapsa rezultantă fiind de 5 ani şi 8 luni închisoare”, se arată în minuta sentinţei definitive.

„În baza art. 45 C.pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin 1 lit. a, b, g, h C.pen. pe o perioadă de 2 ani, calculată potrivit art. 68 C.pen., şi, în temeiul art. 65 C.pen., interzice inculpatului exerciţiul aceloraşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie”, se arată în sentinţă.

Împotriva celorlalte părţi implicate, Instanţa supremă a decis: „În baza art. 396 alin. 2 C.pr.pen., condamnă pe inculpata Petruţ Daniela Crina la 2.000 lei amendă penală (corespunzător a 200 zile - amendă x 10 lei/zi) pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută de art. 273 alin. 1 C.pen.. Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 şi 3 C.pen.. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de partea civilă Consiliul Local al Municipiului Beiuş şi de inculpaţii Mateaş Viorel, Bunea George Laurenţiu, Blaga Doina Daniela şi Morgovan Nelu Florin împotriva aceleiaşi sentinţe penale.”

 

Cazul

La finele lui 2014, primarul Adrian Domocoş era arestat fiind acuzat de luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării şi deţinerea fără drept a muniţiilor. Totodată, Ovidiu Mihăilă, administratorul Episcopiei era acuzat de dare de mită. Potrivit procurorilor DNA, Domocoş a cerut şi a primit în concesiune, în 2011, de la protopopul greco-catolic din Beiuş, Ioan Mada, o clădire, proprietatea bisericii, pentru o firmă despre care procurorii DNA Oradea susţin că i-ar aparţine edilului. Imobilul a fost concesionat pentru 29 de ani, în favoarea societăţii Alge Dom Com SRL Beiuş, administrată de Raveca Pop, mama lui Domocoş. În aceeaşi cauză, tot în primă instanţă, mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Beiuş au primit pedepse cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei. Doina Daniela Blaga şi Nelu Florin Morgovan, din cadrul Biroului Impozite şi Taxe din Primăria Beiuş au fost condamnaţi fiecare la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani, Ioan Ușvat, șef Compartiment urbanism în cadrul Primăriei Beiuș a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe un termen de 2 ani, Viorel Mateaș, secretar al Primăriei Beiuș a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare tot cu suspendare şi 3 ani de supraveghere. George Laurențiu Bunea, administrator al unei societăți comerciale a fost şi el condamnat la cinci luni de închisoare tot cu suspendare. Sechestrul instituit pe bunurile unora dintre inculpaţi a fost ridicat, instanţa constatând că prejudiciul imputat acestora a fost achitat. Alături de episcopul Virgil Bercea au fost achitaţi şi secretarul Episcopiei Greco-Catolice, Ovidiu Constantin Mihăilă, dar şi contabila instituţiei, Stela Iambor.