În jur de 40 de vârstnici, femei și copii au participat sâmbătă, la un ceremonial, desfășurat cu ocazia Zilei Transmisioniștilor Militari, la sediul Centrului 54 Comunicații de lângă Universitatea din Oradea. Cu această ocazie a fost dezvelită și o placă comemorativă dedicată eroilor transmisioniști.

Atmosferă frumoasă sâmbătă dimineață în curtea Centrului 54 Comunicații de pe Calea Armatei Române, la Ziua Porților Deschise. Verdele de camuflaj a fost „îmblânzit” de rochițele roz, pantalonașii în carouri albastre și vocile suave ale copilașilor veniți cu mămicile și bunicii să participe la ceremonial, mulți dintre ei, cu scopul declarat de a-și vedea tăticii la lucru.  

Evenimentul a începu la ora 9.00 cu intonarea Imnului Național al României urmat de citirea ordinului șefului Statului Major al Apărării privind sărbătorirea Zilei Transmisioniștilor Militari. Momentul solemn a fost dezvelirea plăcii comemorative ridicată în cinstea eroilor transmisioniști cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la înființarea Armei Transmisiuni, completată de rostirea numelor eroilor transmisioniști din Compania Telegrafie fără Fir, Batalionul Specialități, căzuți la datorie în Primul Război Mondial.

După sfințirea plăcii comemorative au urmat alocuțiuni.

„Se cuvine astăzi ca gândul nostru să se închine în fața celor care au slujit acestei arme timp de 145 de ani. Placa dezvelită astăzi este o răsplată a sacrificiului lor. Sperăm că prin misiunile noastre am așezat arma transmisiuni la loc de cinste”, a spus, printre altele, lt.col. Călin Trip – comandantul Centrului 54 Comunicații RMNC.

Fostul comandant al unității, Gavril Jarca a criticat lipsa de stabilitate la nivelul conducerii unității.

„La comanda unității a fost stabilitate. Patru comandanți au condus unitatea timp de 50 de ani, tocmai de aceea nu înțeleg ce s-a întâmplat în ultimii ani. Importanța armei pe care o slujim este foarte mare. Fără căi de comunicații nu se poate asigura actul de comandă. Iar cei care au slujit această armă au fost profesioniști pentru că atunci când ridicai receptorul, telefonul mergea, sau nu. Calitatea muncii se vedea în teren. Această unitate a avut rezultate importante. De aceea, chiar dacă multe din țară s-au desființat, ea este încă aici. Sper ca aceste rezultate pozitive să continue”, a spus col (rz) Gavril Jarca.

A urmat depunerea de coroane și flori în memoria eroilor transmisioniști și defilarea Centrului 54 Comunicații RMNC.

La final, cei care au participat la eveniment au putut vizita unitatea, sala de tradiții, Biserica Militară de Garnizoană și o expoziție de tehnică și armament.