Începând de sâmbătă, 18 septembrie, publicul orădean este invitat la Muzeul Ţării Crişurilor pentru a vedea o nouă expoziţie dedicată descoperirilor arheologice recente din judeţul Bihor.

 

Expoziţia a fost vernisată vineri, 17 septembrie, în prezenţa fostului manager al MTC, Aurel Chiriac şi a fost dedicată Zilelor Europene ale Patrimoniului. Aşa cum a explicat managerul interimar al muzeului, Gabriel Moisa, expoziţia cuprinde artefacte din întreagul areal al judeţului Bihor, mai exact din şantierele arheologice derulate şi conduse de Muzeul Ţării Crişurilor în ultimii cinci ani. De asemenea, sunt expuse şi artefacte care fac obiectul unor descoperiri întâmplătoare făcute de persoane fizice, dar şi altele, extrem de spectaculoase, realizate de „detectorişti”. Persoane fizice autorizate, deţinătoare de aparate de detectat metale, cu ajutorul cărora au fost descoperite tezaure de monede din diferite perioade istorice, topoare din epoca bronzului, arme medievale. De altfel, în expoziţie apar numele celor care au descoperit respectivele obiecte.

Artefactele ce compun expoziția aparțin tuturor perioadelor arheologice din Neolitic și până în Evul Mediu târziu, unele dintre acestea provenind din zone despre care înainte nu se știa că ar fi fost locuite. Piesele reprezintă atât urme ale activității cotidiene (unelte, vase ceramice), cât și artefacte care aparțin unor elite (piese de armament, podoabe, depozite monetare), fiind dovezi ale activității umane ce vin să îmbogățească informațiile cu privire la evoluția societății în această parte de țară.

Publicul este așteptat să viziteze expoziția începând din 18 septembrie până în data de 17 octombrie, de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00.