Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea a organizat Conferința Națională cu participare internațională „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”.

Conferința, aflată la ediția a VII-a, a avut tema „Dreptul în epoca dependenței de ecrane” și s-a derulat pe parcursul a două zile, 23 - 24 mai. Coordonatorii evenimentului au fost conf. univ. dr. Lavinia Onica-Chipea, decanul conf. univ. dr Cristian Dumitru Miheș, precum și președintele ELSA Oradea, Anca Maria Corneștean. Tema evenimentului și-a propus să abordeze o realitate a vieții studențești, și nu numai, care capătă o tot mai mare amploare, dependența de diferitele forme de ecrane. De la ecranul telefonului, la cel al laptop-ului, al tablei smart, drumul spre o variantă monocromă de înțelegere a realității este scurt. Contactul cu cartea scrisă nu mai există sau este considerat anacronic și, prin urmare, inutil. Cum arată un jurist astfel format? Cum va citi el realitatea care-l înconjoară?

În prima zi, conferința a avut tema „Drept. Moral. Digital” și s-a desfășurat în sediul Templului Francmasoneriei Oradea, avându-i drept invitați în calitate de speakeri pe Dacian Palladi, consilier al viceprimarului municipiului Oradea, și pe Camelia Borlean, psiholog, Curtea de Apel Oradea.

„Pe această cale adresăm mulțumiri invitaților pentru participare și pentru interesantele informații transmise, precum și alese aprecieri Fundației Heritage Oradea pentru oportunitatea oferită de a ne desfășura activitatea într-un obiectiv turistic spectaculos din punct de vedere arhitectural”, a transmis conf. univ. dr. Claudia Timofte, responsabil comunicare în cadrul Facultăţii de Drept.

În data de 24 mai conferința și-a continuat parcursul științific în cadrul Facultății de Drept în format hibrid, unde studenții de la nivel licență, master și doctorat au avut posibilitatea să-și prezinte intervențiile pe secțiuni. Pentru această activitate de cercetare științifică și-au dat concursul studenți din trei centre universitare: Universitatea Miskolc, Universitatea Szeged din Ungaria și Universitatea din Oradea cu peste 30 de intervenții. La finalul evenimentului, toți participanții au fost premiați cu sprijinul Fundației Kiwanis Art Oradea prin oferirea unor cărți și a unei diplome de participare.

„Facultățile au misiunea ca în această perioadă să identifice și să exploateze toate resursele pentru continuarea activităților academice şi de cercetare ştiinţifică, menite să ofere analize şi dezbateri pentru conştientizarea şi implicarea activă în soluţionarea problemelor identificate. Împreună, alături de colegii și studenții noștri, alături de colegii și studenții din alte centre universitare, dorim să mulțumim tuturor participanților, invitaților și sponsorilor pentru implicarea în derularea acestui eveniment științific al studenților”, a precizat conf. univ. dr. Cristian Dumitru Miheș.