Meleg Vilmos, directorul general-manager al Filarmonicii de Stat Oradea și Vasile Foica, directorul artistic, au avut doi invitați speciali, în cadrul conferinței de presă pe care au organizat-o, ieri, la sediul instituției de cultură.

 

Invitați speciali, la Oradea

Este vorba de solistul Petrus Bölöni Áron, născut la Oradea, angajat al Operei Maghiare de Stat din Budapesta, și dirijorul maghiar Dobszay Péter, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din generaţia lui.

„Programul concertului următor, din 18 ianuarie, cuprinde două capodopere de Beethoven: Fidelio – uvertura și Simfonia a IV-a în Si bemol major, lucrări consacrate, care sunt prezente în repertoriul curent al oricărei filarmonici. Însă evenimentul săptămânii este prezentarea, la Oradea, a Concertului pentru violoncel și orchestră, op. 85, de Edward Elgar, care n-a mai fost prezentat de cel puțin 15 ani în orașul nostru”, a spus, în deschiderea conferinței de presă, Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Lucrarea a fost scrisă în anul 1919, imediat după terminarea Primului Război Mondial. Concertul a fost cântat în primă audiţie de Felix Salmond, la 26 octombrie 1919, în Queen's Hall la Londra.

„Compozitorul reflectă în această lucrare ororile războiului, tristețea pentru pierderea atâtor vieți omenești. După premiera acestei lucrări, soția compozitorului a decedat și, deși compozitorul a mai trăit, apoi, încă 15 ani, el nu a mai compus nimic, fiind extrem de marcat atât de prezența războiului, cât și de pierderea soției”, a explicat Vasile Foica la întâlnirea cu jurnaliștii.  

Vasile Foica a mai spus că, „timp de aproape 40 de ani, piesa aproape că nu a mai fost interpretată”, adăugând că lucrarea a fost redescoperită de celebra violoncelistă engleză Jacqueline Mary du Pré, recunoscută ca una dintre cele mai mari interprete ale lumii la acest instrument.

 

„Revin, cu bucurie, la Oradea!”

Petrus Bölöni Áron, solistul invitat al concertului, se află pentru a patra oară în orașul de pe Crișul Repede. S-a născut la Oradea, într-o familie de artişti. A început studiul instrumentului la vârsta de 7 ani, la Liceul de Artă din Oradea, cu prof. Marcu Sikes Ágnes. I-au mai fost profesori Radó István şi Trendler Mária, artişti ai orchestrei Filarmonicii din Oradea. Și-a continuat studiile muzicale la Gimnaziul de Muzică „Szent István” și la Conservatorul „Bartók Béla” din Budapesta, unde a studiat sub îndrumarea lui Puskás Zsolt. A absolvit Academia de Muzică din Budapesta, la clasa prof. Déri György. Din 2015, este angajatul Operei Maghiare de Stat din Budapesta, în cadrul proiectului „Academia Operei”. În 2016, devine violoncelistul Orchestrei Filarmonice din Győr.

Tânărul solist a început studiul acestei lucrări în urmă cu zece ani, când a învățat primele două părți. „Revin, de fiecare dată, cu bucurie, la Oradea. Am o colaborare foarte bună cu orchestra, care îmi asigură sprijinul cel mai cordial posibil”, a spus solistul la conferința de presă.

 

Prestația orchestrei, remarcabilă

Dirijorul invitat, Dobszay Péter, s-a născut în 1990, fiind unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din generaţia lui. În prezent, este dirijor permanent la Orchestra simfonică din Szolnok. Anul trecut, a participat la Concursul Internaţional de Dirijat „Maestro Solti”, iar din 185 de concurenţi, din întreaga lume, s-a calificat în finala mică, între primii şase, obţinând premiul special al publicului.

„Mă aflu pentru prima oară la Oradea. Anul trecut, am lucrat cu aproximativ zece orchestre în Ungaria și în străinătate. Având această experiență cu orchestre, transmit publicului orădean să fie mândru de orchestra lui, deoarece, mi-am dat seama, încă de la prima repetiţie, prin comparaţie cu alte orchestre cu care am avut ocazia să lucrez, că prestaţia orădenilor este absolut remarcabilă”, a menționat dirijorul invitat al concertului.