Centrul de zi pentru persoane adulte cu autism și-a deschis ieri porțile pentru orădeni, prilej pentru cei interesați să vadă locul în care își desfășoară activitățile zilnice tinerii cu autism și chiar să-i cunoască personal.

2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, aprilie este luna în care organizațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autist organizează evenimente care au ca principal scop conștientizarea și sensibilizarea publicului cu privire la nevoile și dificultățile cu care se confruntă aceste persoane.

Pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, Asociația Viață cu Autism din Oradea deschide, în 8 și 9 aprilie, porțile Centrului de zi pentru persoane adulte cu autism, oferindu-le orădenilor ocazia de a cunoaște personal niște tineri minunați și chiar de a-i observa în timpul atelierelor de lucru, cum confecționează semne de carte, felicitări sau cum lucrează la mașina de cusut.

„Ne-am deschis porțile, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului. Suntem o asociație foarte mică, cu zece beneficiari, tineri cu vârste cuprinse între 21 și 29 de ani. Poate să vină oricine să ne viziteze, cine dorește să ne vadă, să ne cunoască, să vadă cum lucrează acești tineri, pentru că fac niște lucruri minunate. Fiind o asociație foarte mică, nu avem angajați, aici toată lumea face voluntariat, inclusiv mămicile”, ne-a declarat Bacsadi Gabriela, președinta Asociației Viață cu Autism, mama unei tinere cu autism.

Pe tot parcursul evenimentului este deschisă și o expoziție cu vânzare, ce cuprinde lucrări realizate de tinerii din centru.

„Autismul nu se vindecă, este ceva care se poate ameliora, dar nu dispare niciodată. Autismul nu depinde de IQ, oamenii cu autism pot fi foarte inteligenți. Și în asociația noastră avem tineri inteligenți, care au făcut școală de masă, dar nu vor fi capabili să lucreze niciodată într-o fabrică obișnuită sau într-un loc de muncă obișnuit. Nu toți tinerii fac același lucru, noi vrem să-i obișnuim pentru viață, pentru că în viață nu face toată lumea același lucru. Cel puțin jumătate de an ne-a trebuit până când i-am obișnuit cu ideea că fiecare are altceva de făcut. Pentru mine, e o plăcere să lucrez cu ei, nu este ușor, dar e un lucru minunat, mai ales când vezi cât de fericiți sunt când reușesc să finalizeze ceea ce au început”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Asociația Viață cu Autism s-a înființat în anul 2013 și are sediul în Oradea, pe strada Șirul Canonicilor nr.25. Centrul de zi pentru persoane adulte cu autism mai poate fi vizitat astăzi, 9 aprilie, între orele 11.00 – 17.00.