Camera de Comerț și Industrie Bihor l-a avut ca oaspete de onoare pe Excelența Sa Derek Feely, Ambasadorul Irlandei în România, aflat într-o vizită regională în județul Bihor și municipiul Oradea. Ambasadorul a fost însoțit de către Atașatul Comercial al Ambasadei Irlandei, Liviu Buzilă.

Vizita de marţi, 4 decembrie, a avut drept scop identificarea unor oportunități de cooperare economică existente în plan local, sprijinjirea și dezvoltarea relațiilor comerciale și de investiții dintre România și Irlanda. Gazda întâlnirii a fost Constantin Badea, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie Bihor, care a prezentat avantajele strategice ale județului și potentialul de dezvoltare în domeniul turistic, al agriculturii și alte domenii economice. Totodată, a transmis și dorința mediului de afaceri local de a obține sprijinul diplomatic al Ambasadorului Irlandei în vederea reluării de către compania Ryanair a curselor de pe aeroportul Oradea către diverse destinații europene.

Întâlnirea a oferit participanților oportunitatea de a se prezenta și a expune potențialele domenii de interes în vederea facilitării colaborării cu diferite companii iralndeze sau pentru a pătrunde pe piața irlandeză. Au fost prezente companii locale importante din domeniul industriei alimentare, a producției de sucuri și de ape minerale, IT, turism, tricotaje şi confecții textile, transport local.
Reprezentanții Universității din Oradea au prezentat oportunităţile de încheiere a unor parteneriate și de inițiere a unor proiecte comune în special în domeniile cercetare -dezvoltare și IT, iar Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a făcut referire la facilitățile oferite potențialilor investori în parcurile industriale pe care le administrează.

Excelența Sa a apreciat întâlnirea și discuțiile avute și a menționat că, în contextul Brexitului, Irlanda are nevoie de parteneri, iar România are potențialul de a deveni un important colaborator. Totodată, a adăugat că Ambasada Irlandei va face toate demersurile pentru a facilita interacțiunea dintre companiile locale și potentiali parteneri irlandezi și și-a exprimat dorința de a reveni în orașul nostru cât mai curând.

D. R.