În 2017, Aquapark-ul Nymphaea a avut în jur de 300.000 de vizitatori, încasările ridicându-se la trei milioane de euro. Potrivit directorului ADP Oradea, Liviu Adrica, profitul a fost de aproximativ un milion de euro, el precizând că, în plus, afluxul de persoane a dus la creșterea cu 24% a numărului de vizitatori la Zoo, dar și la dezvoltarea industriei hoteliere din Oradea.

Directorul Administrației Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, a prezentat vineri un bilanț al activității desfășurate în 2017 de societatea pe care o conduce. Potrivit acestuia, în primul an întreg de funcționare, Aquapark-ul orădean a avut încasări totale de trei milioane euro de la cei aproximativ 300.000 de vizitatori, profitul înregistrat fiind de un milion euro.

„Ca urmare a existenţei aquapark-ului, numărul de vizitatori la Grădina Zoologică a crescut cu 24%, vânzătorii de haine şi proprietarii de pizzerii spun că le-au crescut vânzările cu circa 30%, iar din discuţiile cu hotelierii am înţeles că niciodată înainte de ’89 nu au avut aşa aflux de clienţi în sezonul estival”, susține Andrica, adăugând că „aquaprk-ul și-a atins scopul: a adus bani în Oradea și e un vector de imagine”. Pentru acest an, ADP va înființa încă o casă de bilete, cu acces direct din stradă, pentru cei care și-au cumpărat biletele online. În acest fel, se va scurta timpul de așteptare. O altă măsură anunțată de Liviu Andrica este legată de dulapuri. Mai exact, copiilor cu vârste sub 14 ani însoțiți de părinți nu li se vor mai da dulapuri, astfel că vor putea intra mai multe persoane în aquapark.

În 2017, ADP a realizat lucrări de reabilitare în valoare de 1,4 milioane lei la clădirea de pe strada Gheorghe Dima transformată în sediu. Alte investiții finalizate anul trecut au fost: modernizarea Pieții Cetate prin închiderea laterală spre strada Griviței (387.889 lei), parcelarea și extinderea Cimitirului Municipal (727.950 lei), reamenajare țarc Zoo (40.209 lei) și a fost reproiectată parcarea subterană de pe strada Independenței. „Dorința mea este ca Parcarea de pe Independenței să fie gata în decembrie, dar constructorul nu se hazardează. Probabil va fi gata în vara anului viitor”, a menționat Liviu Andrica. În prezent, parcarea este realizată în proporție de 25% potrivit ADP.

 

Ocska se mută

Pentru 2018, directorul ADP a anunțat că, până la 1 iulie, va fi eliberat terenul unde va fi construită Sala Sporturilor, Piața Obor urmând să fie amenajată de cealaltă parte a drumului de centură, vizavi de cartierul Europa. „Putem să eliberăm amplasamentul mai repede, dacă este nevoie”, a precizat Andrica. Licitația pentru realizarea noii Piețe Obor a fost câștigată de firma Trameco, valoarea lucrării fiind de 1,8 milioane euro, termenul de finalizare fiind de patru luni. Până vor fi construite pasajele peste șoseaua de centură care să faciliteze accesul la Piața Obor, ADP intenționează să închirieze autobuze de la OTL, care vor fi folosite gratuit de pasageri.
O altă investiție anunțată de ADP pentru acest an este construcția unui columbar - locul unde vor putea fi depuse spre păstrare urnele cu cenușa celor care au fost incinerați. Liviu Adrica a precizat că decizia a fost luată în urma numeroaselor solicitări pe care le-a primit din partea orădenilor. „Până acum, pentru persoanele incinerate săpam o groapă şi urmam toată procedura ca în cazul în cazul înhumării oricărui decedat. Odată cu înfiinţarea columbarului, vom mai salva un loc de înmormântare şi va fi mai ieftin, pentru că nu se mai aplică tariful pentru săpatul gropii", a menționat șeful ADP. Potrivit acestuia, columbarul ar urma să aibă cel puțin 500-600 de locuri pentru urne. „Mai trebuie identificat locul. Investiția se va face în acest an”, a mai declarat Liviu Andrica. Tot la Cimitir, ADP intenționează să taie în jur de 200 de arbori care au crescut pe morminte sau lângă morminte, motivând că aceștia distrug monumentele. În schimb, vor fi plantați 400 arbori pe alei.

În ceea ce privește Grădina Zoologică, aici se dorește amenajarea unui spațiu unde copiii să poată interacționa cu animalele, după modelul grădinilor zoologice din străinătate. Andrica a afirmat că a primit o sesizare cu privire la condițiile din Grădina Zoologică orădeană, motiv pentru care, anul trecut au fost efectuate lucrări de remediere, renovare și dezvoltare. „Am făcut vizite în Ungaria, Germania şi alte ţări și am constatat că grădinile zoologice nu sunt doar expoziţii de animale, ci parcuri cu animale. Copiii interacţionează cu animalele. Cu cele cu care se poate”, susține șeful ADP Oradea. Astfel, au fost achiziționate mai multe animale și păsări: șapte capre cameruneze, șapte oi cameruneze, purcei de Minnesota, rațe indiene și gâște americane. „Vrem să facem un țarc unde să poată intra părinții cu copiii, să interacționeze cu aceste animale”, susține Andrica.

 

Ştrandul Ioşia şi Piaţa Cetate

O altă investiție anunțată de Liviu Andrica este transformarea Pieței Cetate în centru de antreprenoriat, după modelul Pieței Rogerius. În acest an, în buget este prevăzută realizarea studiului de fezabilitate pentru această lucrare. „ADP a plătit un studiu de prefezabilitate. Va trebui să expropriem privații care au spații în piață”, a menționat directorul ADP. Deocamdată nu se știe soarta actualei hale, construite în 1907, însă ADP ar prefera ca aceasta să fie demolată. În noua piață, accesul se va face atât dinspre Finanțe, cât și dinspre strada Griviței și dinspre Cantemir. Pe perioada lucrărilor, între blocul Cicero și hală ar urma să fie amenajat un cort pentru comercianți. Investiții vor fi făcute și la Ștrandul Ioșia, însă în 2019. Până atunci, se va întocmi un studiu de fezabilitate, pentru că intențiile conducerii ADP Oradea sunt ca acolo să fie amenajată o zonă de Spa. „Sunt oameni care doresc saune, fitness și wellness. Va fi și un bazin acoperit. Restul bazinelor vor fi reabilitate”, a mai anunțat Liviu Andrica.