După ce imaginile cu bolnavii imobilizaţi duşi cu targa la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Publică Bihor au făcut, miercuri, înconjurul ţării, prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a avut, ieri, o întâlnire cu Viorel Paşca. La finalul discuţiilor, reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că a fost identificată o soluţie pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. Despre ce se întâmplă însă la Dumbrava şi Tinca, acolo unde o persoană fizică îngrijeşte peste două sute de suflete, inclusiv bolnavi psihic fără discernământ, autorităţile nu au încă… amănunte.  

 

Soluţii de moment

Patru persoane, dintre care trei imobilizate la pat, au fost transportate, miercuri dimineaţa, la sediul CAS Bihor, pentru ca acestora să li se elibere o adeverinţă de asigurat. După cum se ştie, toţi cei patru bolnavi sunt îngrijiţi la Dumbrava, de Viorel Paşca, căruia funcţionarii instituţiei au refuzat să îi înmâneze documentele solicitate. Asta pentru că, au susţinut funcţionarii, potrivit prevederilor legale, cardul de sănătate sau adeverinţa care face dovada calităţii de asigurat pot fi eliberate doar titularului sau unei persoane împuternicite. Imaginile cu două persoane în vârstă şi bolnave întinse pe tărgi în faţa ghişeelor au făcut miercuri înconjurul ţării, primul ministru solicitându-i ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, luarea unor măsuri, inclusiv demiteri ale celor vinovaţi de situaţie. Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a reacţionat după ce a aflat de scandalul de la CAS, stabilind, ieri dimineaţă, o întâlnire cu Viorel Paşca, pentru găsirea unor soluţii. După discuţii, atât prefectul, cât şi Viorel Paşca au precizat că s-a găsit o modalitate prin care situaţiile ca cele de miercuri să fie evitate.

„Am avut o discuţie cu domnul Paşca şi am ajuns la un numitor comun. Eu mi-aş fi dorit să fiu informat dinainte de această problemă, ca să nu se ajungă la situaţia de miercuri. O să discut cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ca să fie modificat ordinul intern şi procedurile de eliberare a documentelor în cazul bolnavilor nedeplasabili. În cazul de la Dumbrava, toţi beneficiarii au domiciliul într-o locaţie, la domnul Paşca, cel care îi are în grijă. Dacă au acelaşi domiciliu pe cărţile de identitate şi mai adăugăm o adeverinţă de la medicul de familie şi o împuternicire de mână, documente simple, cred că e suficient”, a precizat prefectul Ioan Mihaiu. În privinţa demisiilor solicitate miercuri de primul ministru, Mihaiu a precizat că aceste decizii aparţin CNAS, menţionând însă referitor la refuzul funcţionarilor de a elibera documentele altor persoane că „în procedurile interne ale CAS, aşa se specifică”.

 

„Dacă nu sunt legal, să îi preia statul!”

Peste două sute de persoane, dintre care o parte cu afecţiuni psihice, sunt îngrijite în aproximativ zece imobile, la Tinca şi Dumbrava. Viorel Paşca, cel care se ocupă de soarta oamenilor, este o persoană fizică, bărbatul refuzând de câţiva ani să îşi organizeze activitatea în vreun fel.

„Oamenii locuiesc legal acolo. Eu am dreptul să primesc în spaţiu câte persoane vreau. E legal. Le-am făcut domiciliu acolo, în acte. Eu le dau să mănânce. E vreo problemă? Nu le mai dau. Să vină şi să îi ia statul. Am făcut cereri către instituţii, să vină să preia o parte dintre ei. Mi-au răspuns că nu au unde să îi ducă. Am bolnavi psihici periculoşi, criminali. Am discutat la Nucet pentru că aceştia trebuie să fie instituţionalizaţi. Mi s-a spus că au o listă de aşteptare de 87 de persoane şi internează 1-2 pe lună. Ar trebui să aştept câţiva ani”, a spus, ieri, Viorel Paşca. În ultimii ani, după fiecare amendă încasată, Viorel Paşca a intrat în conflict cu autorităţile, ameninţând că lasă bolnavii în grija statului. În 2016, bărbatul a protestat în faţa Prefecturii după ce a fost sancţionat de ITM, venind atunci cu câteva zeci de persoane bolnave „să le preia statul”. Cu un an înainte, acelaşi lucru s-a întâmplat în faţa DSP, când tot Paşca, însoţit de asemenea de mai mulţi bolnavi, a ameninţat că îi lasă pe aceştia pe stradă, în grija autorităţilor. Cât despre intrarea în legalitate, bihoreanul susţine că nu doreşte să îşi înfiinţeze nicio formă legală.

„Eu ca să îmi fac o asociaţie trebuie să dărâm acolo tot ce am. Nu am cum să respect cerinţele. Să fac o baie pentru fiecare cameră. Nu pot, din respect pentru donatori. Ar fi imoral. Eu am zis că din donaţii hrănesc nişte nevoiaşi. La noi condiţiile sunt mai bune decât în orice spital sau centru de stat. Bolnavii au condiţii mai bune decât oamenii din comună. Eu nu cer nimic de la stat, nu primesc niciun ajutor financiar”, a mai spus Viorel Paşca.

 

Oficial, ai nimănui

Deşi s-au grăbit să caute o rezolvare de moment pentru obţinerea documentelor de la CAS, autorităţile bihorene nu au însă habar despre cum vor gestiona de acum înainte situaţia de la Tinca şi Dumbrava. Şi nici nu se grăbesc să îşi asume răspunderea pentru sutele de oameni care trăiesc acolo. Nici măcar pentru bolnavii psihic.

„Eu nu cunosc această problemă în detaliu. Pe mine m-a preocupat problema de miercuri, de la CAS. Nu am venit pregătit la o conferinţă de presă. Nu cunosc în amănunt această problemă, dar vom găsi o rezolvare. Sunt instituţii ale statului care vor trebui să vadă ce se întâmplă. Da, dacă este cazul, voi merge şi eu până acolo”, a răspuns, ieri, prefectul Ioan Mihaiu, la întrebările jurnaliştilor despre cazul oamenilor găzduiţi de Paşca. Cum Viorel Paşca nu doreşte să îşi asume oficial nicio obligaţie faţă de cei pe care altminteri îi are în grijă, iar statul s-a dovedit până acum incapabil să îi ajute în vreun fel, situaţii ca cele de miercuri, de la CAS, se mai pot întâmpla. Asta pentru că, cel puţin cei 60-70 de rezidenţi cu afecţiuni psihice şi, aşa cum susţine Viorel Paşca, fără capacitate de exerciţiu, nu au un tutore sau un curator şi nu pot semna documente sau alte cereri. Mai mult, în momentul de faţă, nimeni nu răspunde concret nici de ei şi nici de soarta lor. O recunoaşte şi Viorel Paşca.

„Legal, dacă o persoană nu are discernământ, trebuie să aibă un tutore. Dacă nu se găseşte nicio persoană, rudă, vecin, care să dorească să fie tutore sau curator, statul are obligaţia să preia bolnavul şi să îi numească tutore. Eu nu îmi asum această responsabilitate şi nici nu cred că pot, pentru atâţia. Tutorele răspunde pentru toate actele pe care le face bolnavul. Eu nu pot să răspund cu capul. Statul nu are unde să îi ducă. În momentul de faţă, într-adevăr, nimeni nu răspunde pentru aceşti oameni. Oficial, legal, ei sunt ai nimănui”, spune Viorel Paşca.

 

Trimişi cu Ambulanţa, la Paşca

Ameninţate cu posibilitatea lăsării în stradă a două sute de oameni fără adăpost, paralizaţi sau bolnavi psihic, autorităţile nu doar că au acceptat situaţia, ba chiar o „alimentează” săptămânal. Deşi îl acuză pe Paşca că funcţionează ilegal şi l-au şi amendat pentru asta, autorităţile continuă să îi trimită acestuia bolnavii la poartă.  „Majoritatea sunt aduşi la noi cu Ambulanţa, din spital. Adică îi aduc cu acte, cu bilet de externare. Sunt săptămâni în care vine Ambulanţa de şase ori. Nu vin doar ambulanţe din Bihor, ci şi din alte judeţe. Dacă pacientul spune în spital că nu are familie şi nu are domiciliu şi nici unde să meargă, asistentul social din spital trebuie să îl trimită pe om undeva. Nu are unde. În Bihor s-a desfiinţat şi centrul de la Bratca, o parte din bolnavi i-am preluat eu. Eu nu umblu pe stradă să adun oameni săraci să mă îmbogăţesc. Ambulanţa îi aduce, inclusiv în comă am primit. Chiar acum zece minute m-a sunat poliţia în legătură cu o femeie de 82 de ani de la Salonta”, a mai susţinut Viorel Paşca, întrebându-se, totodată, cum pot să lucreze instituţiile statului, la modul acesta, cu o persoană fizică. Anul acesta, la Dumbrava şi Tinca au ajuns, până acum, 150 de persoane. Dintre ele, 50 au decedat, iar altele au plecat voluntar.