În urmă cu şapte decenii, pe fondul mișcării muzicale populare de la sate, a existenței unui bogat material folcloric muzical, a existenței formațiilor de lăutari care asigurau fondul muzical al petrecerilor de la clăci, șezători sau hora satului, a apărut Orchestra Populară Crișana, ce a stat la baza formării, în anul 1998, a Ansamblului Artistic Profesionist Crișana.

Artiștii instrumentiști ai Ansamblului, sub bagheta dirijorului Adrian Miescu, au lansat, zilele acestea, pe Facebook, o suită orchestrală din Bihor, un frumos mesaj muzical dedicat acestui moment aniversar.

„70 de ani, 2020 - an aniversar! Ne-am fi dorit să petrecem împreună la multe manifestări, dar așteptăm să putem face acest lucru. Până atunci, lucrăm de acasă, ca să ne menținem forma artistică, cu gândul la întâlnirea cu dumneavoastră, publicul nostru drag, și, de aici, vă prezentăm o suită orchestrală din Bihor. Artiștii instrumentiști: Gheorghe Rada, Gheorghe Căbuța, Claudiu Căbuța, Adrian Miclăuș, Petru Frasin, Florin Sfârlea, Petrică Popa, Florin Bonțu, Aurel Hexan, Ciprian Toie, Mihai Teodorescu, Cătălin Ardelean, Nicu Moldovan, Călin Covaciu,Vălean Vlad, Nicu Gomboș, Sorin Costache. Dirijor: Adrian Miescu. Director artistic: Leontin Ciucur. Mulțumim pentru suport tehnic Horica Boncuț și George Sfârlea! La mulți ani, Orchestra Crișana!”, este mesajul transmis, la ceas aniversar, pe pagina de Facebook a Ansamblului Artistic Profesionist Crișana.

Arhivele vremii aduc dovezi despre existența orchestrei populare încă din anul 1948, când a funcționat pe lângă Uniunea Sindicatului Artiștilor. Începând cu anul 1950, orchestra a fost inclusă în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea și susținea spectacole în orașe și sate, în fabrici și uzine, asumându-și rolul de culturalizare a oamenilor, iar pentru început, a purtat numele „Danko Pișta”. Mulți artiști au colaborat, de-a lungul vremii, cu Ansamblul și Orchestra Crișana.

Începând cu anul 1998, Orchestra Populară Crișana s-a transformat în Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, prin adăugarea corpului de dansatori, și a funcționat în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea până în anul 2011, când, prin reorganizarea instituțiilor de cultură, a trecut în cadrul Teatrului Regina Maria.

Astăzi, la ceas aniversar, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana se prezintă ca un colectiv valoros, format din instrumentiști, dansatori și soliști vocali cu reale și excelente calități artistice. Ansamblul a cunoscut o revigorare semnificativă a activității, începând cu anul 2004, când, prin venirea la conducere a directorului Leontin Ciucur, ansamblul și-a intensificat activitatea atât în țară, cât și prin reprezentarea și promovarea folclorului românesc peste hotare.