Două au fost subiectele cu care Ambasadorul SUA, Hans Klemm, prezent ieri în Bihor, s-a intersectat pe tot parcursul vizitei din Oradea. Problema securităţii naţionale generată de comportamanetul agresiv şi imprevizibil al Rusiei în regiune şi cea a ridicării vizelor SUA pentru români.

 

Vizita ambasadorului american în Oradea a fost una de consolidare a relaţiilor bilaterale, de subliniere a valorilor şi regulilor democraţiei, de întărire a principiilor care stau la baza construcţiei din care face parte şi România, generată probabil de faptul că aceste aspecte trebuie cultivate şi repetate în toate colţurile ţării. Şi asta s-a văzut în modul în care a răspuns la întrebările jurnaliştilor şi la felul în care a apăsat pe cuvintele cheie ale discursului. După oprirea făcută la parterul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, la inaugurarea raftului cu cărţi din cultura americană, Klemm a răspuns mai multor întrebări puse de jurnalişti.

În problema introducerii în Constituţia României a articolului care să prevadă explicit căsătoria între o femeie şi un bărbat a spus că este de acord cu ceea ce a spus preşedintele Klaus Iohannis (n.r. - anume că România trebuie să revină la toleranţă și la acceptarea celuilalt, cu bune și rele) şi că dezbaterea a iscat discuţii aprinse şi în SUA, dar, până la urmă, Curtea Supremă a decis să dea liber căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Unul dintre subiectele cheie, abordat pentru prima dată şi la care a trebuit să mai răspundă apoi de două ori, atât la masa rotundă, cât şi la Universitatea din Oradea, a fost cel legat de vize.

„România este una din cele cinci ţări din UE care se confruntă cu această situaţie. Dar, spre deosebire de Canada, unde ea a putut fi rezolvată pe cale politică, în SUA este o problemă legislativă. Legea trebuie schimbată pentru a fi introduse criterii mai uşoare, astfel încât România să se încadreze. Obama a vrut să rezolve această problemă, dar nu a găsit sprijin în Congres, pentru că şi în SUA imigraţia este un subiect sensibil. Eu personal susţin eliminarea vizelor pentru români, dar este un punct la care poate contribui masiv şi comunitatea românească din SUA. Spre deosebire de cea poloneză care este foarte vocală pe acest subiect, comunitatea românească este mai liniştită şi eu cred că ar ajuta dacă s-ar implica mai mult”, a spus Hans Klemm care a mai explicat, în cadrul mesei rotunde care a urmat, că într-una dintre dezbaterile televizate, Hillary Clinton a vorbit despre această problemă şi s-ar putea schimba situaţia după alegeri.

„În plus, la ora actuală, 90% dintre cetăţenii care vor viză pentru SUA o obţin fără probleme”, a afăugat ambasadorul.

 

Ameninţarea Rusiei este reală  

Masa rotundă, care a urmat apoi, într-un cerc restrâns de ziarişti, a repus în discuţie subiecte mai delicate. Unul dintre ele a vizat corupţia din România.

„Progresele substanţiale ale României în lupta anticorupţie sunt foarte importante pentru SUA. Este esenţial pentru procesul de democratizare al ţării. DNA-ul are o rată de succes incredibilă împotriva celor care au furat de la români, iar asta trebuie să continue. Sunt foarte încântat de încurajările şi suportul pe care l-au acordat şi îl acordă acestei structuri atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Dacian Cioloş, care a pus problema corupţiei pe primul loc în platforma lui. România a devenit un exemplu şi un model pentru multe ţări din regiune, ceea ce SUA aplaudă”, a spus Hans Klemm, răspunzând la o întrebare a reporterului Crişanei.

Un alt subiect pe marginea căruia s-a discutat atât la masa rotundă, cât şi în Aula Magna a Universităţii din Oradea, a fost cel legat de Rusia, acolo unde ambasadorul a fost categoric.

„Cred cu tărie că relaţiile dintre România şi SUA nu au fost niciodată, în întreaga istorie, mai bune ca acum. În problema securităţii colaborăm foarte bine cu România, nu doar aici, prin exerciţiile comune pe care le facem, ci şi pe câmpurile de luptă din zonele de conflict. Vedem în ultimul timp cum Rusia a atacat Georgia, apoi Ucraina, cum a luat Crimeea şi a dezvoltat acolo baze cu facilităţi militare importante. Ne preocupă siguranţa Mării Negre şi a flancului Estic al NATO şi de aceea am investit din punct de vedere militar şi facem atât de multe exerciţii comune. În 2016, în România a avut loc aproape câte un exerciţiu comun pe zi, pe diferite paliere militare. Suntem îngrijoraţi, la fel ca România, de un posibil atac al Rusiei, de aceea ne implicăm. Nu ştim exact care ar fi interesele şi explicaţiile pentru comportamentul agresiv al Rusiei, dar analiştii şi observatorii au ajuns la concluzia că Putin ar vrea să recreeze infrastructura fostei Uniuni Sovietice. Preşedintele Obama a solicitat Congresului să crească de patru ori bugetul pentru investiţii în apărare în România”, a mai spus Klemm.

În ceea ce priveşte alegerile din decembrie, din România, Klemm a spus că este important ca românii să iasă în număr mare la vot şi să aleagă înţelept, astfel încât creşterea economică, cea mai mare înregistrată în UE (chiar dacă e bazată pe consum) în acest an, să crească. Diplomatul a repetat de două ori cuvântul integritate, atunci când a vorbit despre procesul electoral, despre viitorul parlament şi Guvern, fără a face nominalizări.

La finalul prelegerii pe care a ţinut-o în Aula Magna a spus şi de ce a ales să vină în vizită la Oradea. „Pentru că aerul e mai curat aici. Aşa mi-au spus colegii şi prietenii americani care au investiţii în Oradea”, a declarat ambasadorul, înainte de a primi, din partea Universităţii, prin intermediul rectorului Constantin Bungău, însemnele instituţiei şi mai multe cărţi despre Oradea şi Bihor, scrise de universitarii de la Facultatea de Istorie.