Atât cadrele universitare actuale alături de studenții încadrați în toți anii de studiu, cât și foste cadre didactice și reporteri, au luat parte la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri a României la Universitatea din Oradea, cu câteva zile înainte de împlinirea celor 100 de ani.

 

Instituţia orădeană a avut diferite proiecte în anul Centenarului, îndeosebi conferințe tematice și lansări de carte. Inițiativa a venit atât din rândul cadrelor universitare, cât și din rândul studenților. Astfel că, pe 29 noiembrie 2018, cu două zile înainte de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire Națională, Universitatea din Oradea a găzduit, în Aula Magna, festivitatea solemnă dedicată Centenarului Marii Uniri. Organizată aparent simplu, cu scopul de reunire a românilor și de trezirea identității acestora, sărbătorirea unirii românilor s-a dovedit a fi un moment de succes pentru Universitatea din Oradea. Fără fast și cu multă decență, manifestarea a adus un omagiu celor ce s-au sacrificat pentru a fi posibila unirea României ca un tot unitar. Gazda care a prezentat momentele programului a fost lect. univ. dr. Eleonora Tiu, de la Facultatea de Arte.

Celebrarea Centenarului Marii Uniri a început cu intonarea imnului național „Deşteaptă-te române!”, urmat de „Gaudeamus Igitur” de către Corul Facultății de Arte, dirijat de lect. univ. dr. Carmen Rus. Programul a întrunit mesajele de centenar ale prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, și ale prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului UO.

Pentru „trezirea” inimilor românilor prezenți la eveniment, Corul Facultății de Arte a interpretat mai multe piese cu caracter național printre care și „Răsunet de la Crişana”. Corul a fost urmat de recitarea Anastasiei Zelenco, studentă la Facultatea de Litere.

Contextul internațional al Marii Uniri a fost explicat pe înțelesul tuturor celor prezenți de către prof. univ. dr. Ioan Horga, de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. O altă studentă la Facultatea de Litere, Andreea Beatrix Pantiloi, a încântat prin recitarea poeziei „Alba-Iulia” de George Țărnea.

Ultimele cuvinte au aparținut prof. univ. dr. Gabriel Moisa, de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, tema fiind Bihorul la „Spargerea Lumii".

În încheierea programului, Ansamblul folcloric al Facultății de Arte, coordonat de conf. univ. dr. Florina Mariş-Hinsu și asist. univ. drd. Florin Mariş-Hinsu, a interpretat cântece populare, urmate de un mic concert de colinde susținut de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de conf. univ. dr. Mihai Brie.

Pentru că celebrarea Centenarului nu se putea încheia altfel, toate formațiile artistice prezente au cântat „La mulți ani” României.

Amalia MOLNAR