O inițiativă lăudabilă care îi va apropia și mai mult pe elevi de liderii lor și care va face lumină în relația elev-profesor. Cam despre asta este vorba în „Ghidul ilustrat al elevului”, lansat luni, de la ora 14.00, la Primăria Municipiului Oradea.

Evenimentul s-a desfășurat în sala mare și a beneficiat de prezența unor tineri din structura națională și județeană a Consiliului Elevilor. Conform vicepreședintelui Consiliului Național al Elevilor (CNE), Florin Râșteiu, prezent luni la Oradea, în prima etapă au fost tipărite 6.300 de exemplare și distribuite în școlile din România. „În 2-3 ani ele vor ajunge în toate școlile din țară, atât în mediul urban, cât și rural. În prima fază le-am popularizat în 8 județe, mâine, după Oradea, vom merge la Sibiu. În toamnă vom începe o altă campanie de popularizare a ghidului”, a spus vicepreședintele CNE.

În ceea ce privește utilitatea lui, elevii din Bihor nu au nicio îndoială.

„Ne confruntăm cu situații în care se produc abuzuri, atât din partea elevilor, cât și a profesorilor, și atunci este foarte bine să cunoaștem etica școlară corectă, să știm care ne sunt obligațiile, drepturile și cum să acționăm. Există un statut al elevului dar este complex și foarte greu de străbătut, iar acest ghid va simplifica mult înțelegerea lui. El va fi distribuit prin consiliile școlare, prin intermediul Adunărilor Generale. Unii profesori și părinți au reacțional bine la auzul lansării ghidului, el este o cale prin care se pot rezolva anumite probleme, atâta timp cât toți ne cunoaștem drepturile și obligațiile. Va ajunge mai întâi în școlile din Oradea, iar apoi în tot județul”, susține Alex Trandafir, vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Bihor.

Ghidul are 43 de pagini, este structurat pe 8 puncte, are ilustrații de la elevi din toată țara și a fost demarat la inițiativa Asociației Forum Apulum, Consiliului Național al Elevilor și UNICEF România.