25 de ani de activitate a AFIR. Viitorul rural în viziunea elevilor - Satul meu în 25 de ani
Conducerea Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor a premiat miercuri 21 de elevi din mediul rural, care au participat la concursul național „Satul meu în 25 de ani”, marcând și împlinirea a 25 de ani de activitate a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
„Sărbătorim 25 de ani ai AFIR, prilej cu care am organizat mai multe acțiuni. Una dintre acestea se referă la concursul adresat copiilor din școlile rurale, pentru a răspunde la întrebarea: Cum văd ei satul românesc pese 25 de ani. Răspunsurile lor, prin eseuri și picturi, au fost trimise la Agenția națională. Un grup de profesioniști a analizat lucrările, o parte dintre ele fiind premiate. Copiii văd astfel un sat modern, adaptat la nevoile actuale, un sat european, în care diferența dintre urban și rural nu va mai exista”, a declarat directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea.
Evenimentul a avut loc la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea și a finalizat concursul adresat elevilor din clasele V-VII din întreaga țară, provocați să își imagineze cum ar putea arăta satul românesc peste încă 25 de ani, fie prin eseuri, fie prin lucrări artistice.
Copiii au primit diplome și pachete cu cadouri, prin grija echipei de proiect de la OJFIR Bihor, coordonată de purtătorul de cuvânt al OJFIR Bihor, Simona Drimbău.
Organizat cu scopul de a stimula imaginația și atașamentul față de mediul rural, „Satul meu în 25 de ani” a fost un prilej de a vedea prin ochii copiilor cum ar putea arăta viitorul satului românesc.
Lucrările primite din județul Bihor au impresionat prin viziune, sensibilitate și originalitate, dovedind că generația tânără își dorește un viitor rural modern, unit în jurul valorilor autentice, plin de speranță, de natură verde și curată, de tehnologie prietenoasă și de oameni buni.
Elevii premiați
Cei 21 de elevi premiați în urma jurizării naționale provin din cinci unități școlare: Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Teoretic 'Nicolae Jiga' Tinca, Școala Gimnazială Nr. 1 Șinteu, Școala Gimnazială Nr. 1 Hotar și Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea.
Cele mai multe premii au fost câștigate de elevii de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, coordonați de prof. Elena Popoviciu, prin: Amalia Hosu (locul I la secțiunea Eseuri și locul II la secțiunea Arte plastice), dar și Dan Sabău, Rareș Carabă și Dora Fotache.
Tânăra Amalia Hosu a fost invitată să își citească eseul câștigător.
„Tinerii nu vor mai pleca în alte țări pentru o viață mai bună pentru că vor găsi acasă tot ce au nevoie: școli bine dotate, internet rapid, oportunități de afaceri și locuri de muncă stabile. Școala va fi un adevărat centru al comunității. Aici vor învăța toți despre inteligența artificială, despre protejarea naturii, despre cum să folosim resursele locale pentru a crea ceva nou. Poate chiar eu vor fi acolo ajutând alți copii să își urmeze visul așa cum și eu am fost ajutată”, a spus, printre altele, Amalia.
Evenimentul a fost și un prilej de a recunoaște meritele cadrelor didactice care i-au ghidat pe acești copii talentați. În semn de apreciere, tuturor profesorilor le-au fost înmânate diplome de recunoștință.
Printre acestea se numără: Elena Popoviciu (Suplacu de Barcău), Adriana Oniță, Lola Aura Oană, Ana Maria Madiar (Tinca), Furic Ana (Șinteu), Ioana Dorina Mateiaș, Cristina Pop, Lenuța Gherla (Hotar) și Luminița Ilea (Țețchea).
Directorul OJFIR Bihor, Cristian Buzlea, directoarea Bibliotecii Județene, Ancuța Șchiop și inspectorul școlar pentru educație permanentă Carmen Dume au felicitat elevii pentru viziunea lor și au subliniat importanța parteneriatului dintre școală, comunitate și instituțiile care susțin dezvoltarea rurală.
„Ce a însemnat AFIR în acești 25 de ani pentru dezvoltarea întregului sector agroalimentar? Înseamnă peste 20 de miliarde de euro investiți în drumuri, în canalizare, în școli, cămine culturale. Prin AFIR, astăzi satul românesc este un sat dezvoltat, conectat la tot ce este nou. Cum va arăta peste 25 de ani am văzut în lucrările copiilor. O să arate și mai frumos, mai modern și mai performant”, a precizat directorul OJFIR.
Pentru județul Bihor, acești 25 de ani au însemnat peste 7.000 de contracte semnate, aproape 800 de milioane de euro, ferme moderne, cei peste 1.500 de tineri instalați în județ, peste 2.700 de ferme mici sprijinite în teritoriu, baze de procesare și depozitare pentru legume și cereale.
„Cei 25 de ani au însemnat multe relații între oameni, multă emoție, visele miilor de beneficiari. Până la urmă, a însemnat prezența noastră aici, dar și visele voastre în perspectiva celor 25 de ani ce urmează de activitate AFIR și de fonduri europene. Ne întrebăm și noi cum va arăta satul nostru peste 25 de ani. Ați expus voi atât de frumos în eseuri și în picturi”, a conchis Cristian Buzlea.
Evenimentul s-a încheiat cu o vizită ghidată a Bibliotecii Județene, una dintre cele mai moderne și mai bine dotate instituții de acest tip din România.
M-ar fi interesant mai mult textul eseului castigator decat unele detalii din articol