230 de delegați ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au participat ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la un eveniment care vizează modificări importante în statutul organizației. Cu această ocazie, prim-vicepreşedintele organizației a contestat noul ordin al ministrului Educației prin care este modificată „din pix” cifra de școlarizare.

Înaintea eveimentului, care a început la ora 16.00, la Casa de Cultură a avut loc o conferință la care au particpat prim-vicepreşedintele FSLI - George Purcaru, șeful Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Bihor – Flavius Zancu și vicepreședintele organizației județene – Radu Hora.

„FSLI cere cu insistență retragerea Ordinului de ministrul 4057/2019 care va bulversa din nou sistemul de învățământ. Cifra de școlarizare trebuia cunoscută încă din luna februarie. Pe 28 mai, ne-am trezit cu acest ordin în care sunt cu totul alte cifre decât cele convenite împreună cu Ministerul Educației în luna ianuarie. Peste noapte, foarte multe dintre clasele de liceu tehnic au devenit clase de profesională. Asta va face ca unii profesori să rămână fără ore din cauza unor restrângeri de activitate. Nu putem transforma, peste noapte, aceste clase, pentru că nu avem baza materială necesară. Învățământul profesional nu este unul teoretic. Asta înseamnă că ar trebui să vină la pachet cu o structură adecvată. Și când spunem asta nu ne referim doar la laboratoare, ci și la oameni de specialitate. Nu ne opunem învățământului profesional, dar el nu trebuie făcut din pix, peste noapte, ci etapizat, ținându-se cont de realitățile din teren și de calendarul de mobilitate. În ianuarie s-au redus foarte multe clase de liceu teoretic, au fost transformate în clase de liceu tehnologic, iar astăzi vorbim de o reducere a acestor clase și transformarea lor în clase profesionale. Clasele de tehnologic sunt solicitate de către Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social unde sunt implicați reprezentanți ai inspectoratelor, ai consiliilor locale, județene, agenți economici, sindicate, iar Ordinul 4057 nu ține cont de aceste cereri și recomandări. Matematic vorbind, se vor pierde ore. Concret, la clasa a IX-a de liceu și clasa a IX-a de profesională, se pierde o oră de limba română. Pare puțin, dar, având în vedere că sunt și așa puține clase, mulți colegi de-ai noștri ar putea intra în restrângere de activitate. La nivel județean și național este imposibil să nu avem colegi afectați. Dacă acest ordin nu va fi retras îl vom ataca în instanță.

În altă ordine de idei, în continuare Guvernul are restanțe la cadrele didactice, mă refer la hotărârile judecătorești pe dobândă. Nu au fost achitați acești bani, conform înțelegerilor semnate cu reprezentanții Ministerului Educației. Sunt colegi care au de primit și câte 3.000 de lei. Poate, pentru mulți, suma aceasta nu este una mare, dar vorbim despre cele mai mici salarii din sistemul bugetar”, a spus George Purcaru.

10 clase de învățământ profesional în plus

Conform vicepreședintelui organizației județene, Radu Hora, în Bihor sunt 136 de clase de liceu și 72 de profesională, fiind pur și simplu impuse 10 clase de învățământ profesional în plus.  

„Au fost transformate din clase de liceu tehnic în clase de profesională: câte o clasă de la Partenie Cosma, Alexandru Roman, Mihai Viteazul, Traian Vuia, Constantin Brâncuși, Horea - Marghita, Liceul Cadea, Salonta, Unirea - Ștei și Valea lui Mihai. Am discutat cu inspectorul general și ne-a asigurat că nu vor fi probleme legate de numărul de ore pe care colegii noștri le au. Rămâne să vedem, în toamnă, dacă acest lucru va fi realitate. În Bihor au fost propuse și 32 de clase de învățământ dual, crescute peste noapte, din pix, artificial. Majoritatea părinților își vor copiii la un liceu, foarte puțini optează pentru profesional. Dacă aceste clase rămân fără elevi ce facem cu ele?”, s-a întrebat retoric președintele SLÎ Bihor, Flavius Zancu.

Modificările care s-au discutat ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor au vizat reorganizări în structura SLÎ Bihor, cum ar fi înființarea unor departamente noi sau regândirea atribuțiilor unor birouri.

SLI Bihor are în jur de 7.000 de membri, fiind în primele patru sindicate de învățământ din țară.