Sfârșit de mandat la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor pentru Alin Novac-Iuhas. De astăzi, locul lui va fi luat de Virgil Blage, fostul director al Colegiului Economic „Partenie Cosma” care susține că, pe lângă organizarea examenelor naționale și pregătirea noului an școlar, va pune accent pe digitalizare și proiecte europene.

Pentru început, noul inspector susține că nu va opera modificări în structura Inspectoratului pentru că preocuparea de bază va fi încheierea anului școlar și organizarea examenelor naționale.

„Voi încerca să pun în practică, în primul rând, măsurile luate de Guvern în ultima perioadă. Măsurile de siguranță în școli pentru elevi și profesori, încheierea anului școlar, calendarul de mobilitate, examenele naționale. Toate acestea vor fi mai dificile în acest an din cauza contextului special în care se vor desfășura. Nu se pune problema să schimb nimic în actuala structură la început, prioritățile vor fi altele. Va trebui apoi să-mi construiesc o echipă”, a declarat, pentru Crișana, Virgil Blage.

Noul inspector spune că va încerca să ducă mai departe proiectul de digitalizare început de Alin Novac-Iuhas.

„O primă preocupare ar fi să continuăm procesul de digitalizare ca să putem face față cu brio unor situații ca cea de acum, care ar mai putea apărea în viitor. E remarcabil ce s-a făcut până acum, dar trebuie continuat cu aspectele metodice, asigurarea logisticii etc. Apoi, mi-ar plăcea ca experiența pe care am căpătat-o la Colegiul Economic în materie de proiecte europene să o folosesc și la nivelul Inspectoratului. Să generăm și să dezvoltăm astfel de proiecte”, a mai spus Blage.

Virgil Blage este absolvent de Ştiinţe Socio-Umane și Istorie-Filozofie și lucrează de 39 de ani în învățământ. Predă Economie și nu a avut niciodată o funcție la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

 

„Rezultatele vorbesc de la sine!”

Deși a fost cel mai tânăr șef care a condus inspectoratul școlar, Alin Novac-Iuhas a fost unul dintre cei mai longevivi. În cei cinci ani de mandat, Inspectoratul s-a bucurat de stabilitate și predictibilitate, au fost schimbați foarte puțini directori (nu cum se schimbau înainte, cu sutele, după culoarea politică a șefului), ceea ce nu e puțin lucru.

„Nu e cazul să vin și să reiterez rezultatele mele pentru că toată lumea le-a putut observa. În acești 5 ani cred că am organizat ireproșabil examenele naționale, ceea ce arată seriozitate. Am adus Bihorul între primele județe cu care Bucureștiul a desfășurat proiecte. Rezultatele la concursuri naționale, olimpiade, au fost excelente propulsându-ne mereu între primii, Am reușit să scădem numărul școlilor cu probleme care nu avea avize de funcționare de la ISU. În 2014, când nu ne așteptam la această pandemie, am fost primul județ care a implementat o platformă electronică (calendarul on-line). Am renovat instituția, atât administrativ, cât și arhitectural. O altă realizare, pe ultima sută de metri, a fost parteneriatul cu Telecom prin care toți elevii și o parte importantă din profesori au primit și vor primi cartele gratuite pentru a se putea conecta la internet și a lucra de acasă”, a spus Alin Novac-Iuhas într-o conferință de presă organizată ieri la sediul IȘJ Bihor, în care nu a uitat nici de nerealizări: „Cel mai mare regret este că nu am realizat acel Centru de Excelență pentru olimpici naționali și internaționali. Avem câteva grupe de excelență dar ne-am fi dorit să avem o structură separată care să se ocupe de asta. Astăzi există însă premise pentru așa ceva, avem și posturi și posibilitatea de finanțare. Sper că cine va conduce Inspectoratul să ducă mai departe acest proiect. O altă nerealizare este organizarea unei Gale a Învățământului Bihorean. Aș fi vrut să organizez un astfel de eveniment de Ziua Dascălului în care să fie premiați elevii cu merite deosebite și cadrele didactice performante. Era nevoie de o implicare mai mare a tuturor celor din jur”.

Alin Novac-Iuhas spune că va reveni la catedra de Matematică de la Școala Dacia și nu s-a decis încă dacă va participa la concursul pentru postul de șef al IȘJ Bihor, când se va organiza unul.

Până atunci, începând de miercuri, 27 mai, de la ora 15.00, când a sosit ordinul Ministrului Educaţiei de numire în funcţie, Inspectoratul va fi condus de Virgil Blage.