Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au decis să modifice modul de organizare a cursurilor școlare în timpul valului Omicron al pandemiei. Astfel, toate unitățile școlare dintr-un județ vor fi închise dacă unitățile medicale județene vor avea ocupate paturile ATI în proporție de 75%.

 

Situația va fi prezentată pe site-urile DSP și ale inspectoratelor școlare. În fiecare zi de joi se va decide modul de organizare a cursurilor în săptămâna următoare.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat vineri că, după modificarea strategiei de funcționare a școlilor, luni toate școlile și grădinițele din țară vor putea funcționa cu prezență fizică.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății pivind strategia de funcționare a școlilor a fost semnat și va fi publicat vineri, 14 ianuarie, în Monitorul Oficial.

„Ne-am deculpat atât de la incidența infectărilor, cât și de la rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ, introdus în data de 15 noiembrie 2021, consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie socio-profesională vaccinată, mult peste 70%”, a spus ministrul.

Conform acestuia, școlile vor funcționa în funcție de gradul de încărcare a mediului spitalicesc.

„Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dinre județele României în prezent, deci din perspectiva educației, toate școlile și toate grădinițele din țară vor putea să funcționeze cu prezețță fizică”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta a precizat că o schimbare importantă este cea care privește suspendarea cursurilor la nivelul unei clase.

„Cea de-a doua schimbare este a suspendării activității cu prezență fizică în fiecare clasă din școală sau în fiecare grupă din grădiniță atunci când sunt 3 cazuri de infectare în 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Suspendarea activităților fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii, iar suspendarea la nivelul întregii unități prrin decizie a CJSU.

 

Școli deschise, dar nu cu orice preț

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, prin măsurile luate, autoritățile vor încerca să țină școlile deschise. În prezent, nu există județe în pericol de suspendare a cursurilor cu prezența fizică a elevilor.

„Încercăm să ținem școlile deschise, dar nu cu orice preț... În funcție de evoluția pandemică, dar și de particularitățile noi Omicorn... Această boală are o transmisibilitate foarte mare”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit cifrelor comunicate de ministrul Sănătății, cel mai mare grad de ocupare a paturilor este în județul Suceava-34%. Pe locul următor este Cluj-28%, în timp ce București și Ilfov au fiecare 16%. Media națională este de 16%, a precizat Alexandru Rafila.

 

Imediat au apărut critici

 

Medicul Gabriel Tatu-Chițoiu critică dur decizia Guvernului de a lega închiderea școlilor de numărul de paturi ATI ocupate în spitalele din județ. Legalizează selecția naturală, bate orice închipuire, spune medicul român.

„Binomul spital-școală în eternă și fascinantă Românie sau cum să continui să legalizezi selecția naturală în COVID. Suntem deja obișnuiți cu schimbări de reguli în timpul jocului dar mărturisesc că greu mi-aș fi închipuit că prin scormonirea minții poți găși un asemenea criteriu pentru a menține școlile deschise (gradul de ocupare al paturilor de spital CU Covid 19). Criteriu care înlocuiește gradul de vaccinare al personalului din școli”, a comentat medicul Gabriel Tatu-Chițoiu pe Facebook.

Medicul critică autoritățile pentru că nu au implementat certificatul verde și pentru că nu-i testează pe copii. În plus, Tatu-Chițoiu susține că ultimul criteriu introdus de autorități reprezintă o invenție autohtonă.

„În școli copiii tușesc pe rupte, unii se testează și află că au Covid alții tușesc în continuare fără să se testeze, ...personalul didactic este/nu este vaccinat iar criteriul este...câți bolnavi de Covid sunt în spital. De certificat verde nu mai vorbește nimeni. Nu cred că acest criteriu a mai fost inventat în altă țară. Imaginația carpato-dunăreană în a eluda realitatea bate orice închipuire”, a precizat medicul Gabriel Tatu-Chițoiu.