Ieri, 1.970 de elevi și preșcolari au luat cu asalt străzile orașului Ștei cu o destinație precisă, dar ușor de anticipat după o binemeritată vacanță de vară - întâlnirea cu școala. Buchetele multicolore de flori aveau o strălucire aparte în gingașele mâini ale prichindeilor și elevilor, iar pancarta unei florării pe care scria „Ați zâmbit azi?” avea mare acoperire în zâmbetele hotărâte ale celor prezenți la deschiderea noului an școlar.

Cele patru instituții de învățământ din oraș au primit elevii cu porțile deschise, dar aspectul esenţial este că din toate punctele de vedere au creat condiții ca activitatea acestora să se desfășoare conform organigramei școlare. La ora 8.00, câte un Te Deum a fost oficiat în bisericile din oraș, astfel fiecare confesiune putând să-și îndeplinească ritualul dorit, după care punctul comun al elevilor a fost unitatea de învățământ unde își vor urma cursurile pe perioada anului școlar 2018-2019. La toate instituțiile de învățământ au participat ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, comisar Liviu Mortan, Șeful Poliției Ștei, plutonier major Marin Pantea, din partea Stației de Pompieri Ștei, precum și câțiva consilieri locali, dar și reprezentanți din partea Comitetului Reprezentativ al Părinților.

Prichindeii, din nou cei mai matinali

„Porțile Grădiniței cu Program Normal și Prelungit au fost larg deschise, încă de la ora 9.00, pentru a-i primi pe cei 182 de preșcolari, repartizați în opt grupe, de educația lor ocupându-se 14 cadre didactice, șapte nedidactice și două auxiliare”, după cum afirma prof. Lucreția Cearnău, directoarea grădiniței, care a mai adăugat faptul că aceștia vor avea cele mai bune condiții.

Curtea Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” a fost arhiplină pentru deschiderea noului an școlar, unde vor învăța 655 de elevi, de care se vor ocupa 43 de cadre didactice, cinci din categoria personal auxiliar şi nouă nedidactic. Conducerea, compusă din prof. Simona Pantea și prof. Liana Moruț, directoare, respectiv dierectoare adjunctă, iar consilier educativ prof. Adelina Panici Mangra, a specificat buna colaborare cu autoritățile școlare, iar în cuvântul de deschidere, Simona Pantea a spus că este convinsă că și în acest an lucrurile vor avea același făgaș. În alocuțiunea sa, primarul Iulian Balaj a specificat, printre altele: „Preocuparea noastră pentru dezvoltarea infrastructurii școlare este continuă și de aceea am depus un proiect care vizează clădirea școlii de pe str. Tineretului, prin care va fi modernizată complet clădirea școlii, cât și suprafața din jurul ei, unde sunt prevăzute mai multe spații pentru relaxare și un teren de sport, valoarea întregului proiect ridicându-se la peste 2,5 milioane lei (aproape 600.000 de euro). Proiectul a fost depus pe Programul Operaţional Regional, axa 13.1, cu denumirea „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale pentru învățământul gimnazial la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei” și a trecut de faza verificării administrative, fiind în evaluarea tehnico-economică, iar noi sperăm ca acest proiect să fie finanțat”. Primarul a adăugat, ca și la celelalte instituții unde a fost prezent, că sprijinul Primăriei și Consiliului Local Ștei va fi substanțial în procesul de educație în urbea de sub Apuseni.

Colegiul Național „Avram Iancu”

„Nepoții Moțului” au ascultat primul sunet al clopoțelului în curtea școlii, unde cei mai emoționați au fost bobocii din clasa a V-a, dar și cei din clasa a IX-a, care, cu siguranță, prin pasul făcut în această unitate de învățământ în care promovabilitatea la examenul de bacaluareat a fost aproape de 80%, după cum afirma prof. Cristian Andru, directorul instituției de învățământ,  și-au dat seama de responsabilitatea lor în băncile prestigioasei școli. Alături de Cristian Andru, conducerea colegiului, compusă din prof. Emanuel Coroiu, director adjunct, și prof. Mihaela Zaha, consilier educativ, este una stabilă și mai ales dornică, împreună cu celelalte cadre didactice, să ducă mai departe realizările din ultimii ani, care „au făcut multă cinste, atât orașului, cât și județului, dar mai ales țării, prin proiectele internaționale la care elevii au participat”, așa după cum a afirmat Cristian Andru, în cuvântul de deschidere. Aici vor învăța 558 de elevi, dintre care unul, Dionisie Strelov, din Republica Moldova. Elevii sunt repartizați în 21 de clase, care vor fi pregătiți de 36 de profesori.

Colegiul Tehnic „Unirea”

Terenul de sport a fost gazda deschiderii de an școlar a „Uniriștilor”, unde conducerea are stabilitate, fiind compusă din prof. ing. Lucian Cernea și prof. Viorica Mone, director, respectiv director adjunct, prof. ing. Adrian Gruie, consilier educativ. Au participat la festivitate, alături de autoritățile locale, vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang, consiliera județeană Valentina Țoța și agenții economici Renata Ambruș și Bogdan Boleac. În colegiul șteian se vor pregăti și califica în diverse meserii 575 de elevi, în 25 de clase, iar de pregătirea lor se vor ocupa 38 de profesori. „Sunt ferm convins că elevii care vor absolvi colegiul nostru vor duce mai departe renumele acestuia, care a crescut an de an datorită miilor de tineri care au învățat meserie aici”, a spus, printre altele, în cuvântul de deschidere, Lucian Cernea, directorul colegiului. În alocuțiunea sa, Iulian Balaj a făcut, ca și în celelalte instituții, un apel la unitate și bună cooperare, acum în Anul Centenarului Marii Uniri, unul care trebuie să confirme din plin patriotismul fiecărui locuitor al acestor minunate meleaguri.„De ce mă aflu aici azi și nu în alt oraș? Pentru că sunt ferm convins că țara are nevoie de meseriași în viitor, iar această unitate de învățământ are un potențial care trebuie valorificat la maxim pentru ca, în curând, pe porțile ei să iasă muncitori calificați care să rămână în țară, pentru a lucra pe meleagurile natale”, a specificat, printre altele, Ioan Mang, adăugând faptul că instituția pe care o reprezintă se va implica substanțial în viața colegiului șteian.