Ducând mai departe o frumoasă tradiție, continuată chiar și în timpul pandemiei, specialitatea Design, a Facultății de Arte din cadrul Universității din Oradea, organizează cea de-a X-a ediție a Design Expo. Vernisajul va avea loc pe 29 martie, la ora 18.00, în holul Bibliotecii Universității din Oradea.

Cu prilejul acestei ediții jubiliare, organizatorii, studenți și cadre didactice, au pregătit în deschiderea evenimentului și o surpriză, un design-concert. „Ne-am propus să prezentăm publicului piese specifice zonei de café-concert, melodii cunoscute, plăcute, mai accesibile publicului. Dar, cum biblioteca nu este o cafenea, i-am spus design-concert”, explică lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, coordonatoarea evenimentului. Recitalul vocal-instrumental va fi susținut de studenții de la Departamentul Muzică: Remus Semro și Ionuț Chiș, coordonați de lect. univ. dr. Ariadna Mircescu și lect. univ. dr. Vladimir Agachi.

„Scopul principal al acestui eveniment este promovarea programului de studiu Design și a studenților săi, precum și inițierea unor viitoare colaborări, ale studenților și absolvenților noștri cu potențiali angajatori”, spune Ana-Maria Abrudan.

Iosif Puia este student în anul III, la specialitatea Design. El spune că expoziția, organizată de studenți, îi ajută pe aceștia să devină mai responsabili. „De la bun început ne-am împărțit sarcinile între noi, studenții. O colegă a făcut afișul, o alta se ocupă de fonduri, eu încerc să coordonez totul. E o experiență. Ne ajută în direcția dezvoltării profesionale. Învățăm despre deadline-uri, condiții, exigențe... Toate acestea ne ajută să fim mai disciplinați”, spune Iosif Puia.

 

Viitorii designeri vor „să facă valuri”

La Design Expo 2023 expun studenții din toți cei trei ani ai studiilor de licență de la specializarea Design și masteranzii de la Design de obiect: Modă și Ambient. Pe simeze și standuri vor fi expuse: planșe de prezentare, machete, prototipuri și proiecte din domeniul designului de produs, ambiental și grafic. Tot în premieră, pentru ediția jubiliară, lucrările expuse vor fi grupate pe ani de studiu. „Cum studenții din anul trei, organizatorii evenimentului, sunt o generație de pandemie, expoziția are și meritul de a-i suda ca grup”, consideră Ana-Maria Abrudan. „Încă de la prima ediție a Design Expo noi ne-am dorit ca acesta să fie locul de întâlnire al mediului academic cu cel economic. Ne bucurăm să putem spune că, an de an, la expoziția noastră vin tot mai mulți oameni de afaceri aflați în căutarea unor tineri designeri, pe care să-i angajeze. Și, adeseori, apar noi oportunități pentru studenți și absolvenți”, spune cadrul didactic.

Tinerii designeri ai Universității din Oradea își propun ca următoarea ediție a Design Expo să fie una de anvergură națională. După cum spune Iosif Puia, viitorii designeri vor „să facă valuri”. Expoziția va rămâne deschisă până în 28 aprilie 2023.