Ministerul Educației a actualizat, în această săptămână, metodologia privind mobilitatea personalului didactic și cea de desfășurare a definitivatului. Cea mai importantă modificare este cea de la titularizare, anume că proba practică și inspecția la clasă nu se vor mai susține.

Conform Ministerului Educației, candidații care au studiat într-o altă limbă decât cea în care urmează să se realizeze predarea vor susține și o probă de limbă care va fi evaluată cu calificativul „Admis/Respins”.

O altă modificare, în cadrul metodologiei, constă în faptul că atât documentele de înscriere pentru mobilitate, cât și depunerea contestațiilor pot fi transmise și on-line. Totodată, ședințele de repartizare a posturilor se pot desfășura și on-line.

Conform calendarului, înregistrarea dosarelor de înscriere pentru titularizare va avea loc în perioada 18-29 iunie în plină desfășurare a examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Proba scrisă pentru titularizarea în învățământ va avea loc în data de 15 iulie. Repartizarea candidaților se va face în ordinea descrescătoare a notei obținute la proba scrisă. Pentru titularizarea cadrelor didactice este nevoie de minimum nota 7 (șapte). Proba de interviu a fost eliminată pentru candidații care doresc să ocupe un post în regim „plata cu ora”.

Și în cazul Definitivatului au fost făcute mai multe modificări. Perioada concediului de maternitate, precum și perioada suspendării cursurilor ca urmare a declarării stării de urgență și alertă se consideră vechime la catedră pentru cadrele didactice înscrise la examenul național de definitivare în învățământ.

În sesiunea 2020, în Etapa I (eliminatorie) are loc susținerea a cel puțin unei inspecții de specialitate sau recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat. Tot în această etapă are loc și evaluarea portofoliului profesional. Proba scrisă are loc în etapa a II-a.

„În anul școlar 2019-2020, candidații care nu au susținut prima inspecție de specialitate în cadrul examenului pot solicita inspectoratului școlar recunoașterea notei obținute la ultima inspecție la clasă, inspecție susținută în calitate de cadru didactic calificat. Solicitarea se transmite în scris inspectoratului școlar, până la data de 5 iunie. Candidații vor preciza unitatea de învățământ în care a fost susținută inspecția, precum și nota sau calificativul obținut. Recunoașterea, echivalarea inspecției, la solicitarea candidaților, se realizează până la data de 12 iunie”, precizează reprezentanții Ministerului Educației.

Nota obținută la examen se calculează după formula: ND = (2NI+NP+7NS)/10, unde ND - nota de la definitivat, NI - nota de la inspecție (respectiv cea mai mare dintre notele la cele două inspecții de specialitate obținute de candidatul care a susținut ambele inspecții), NP - nota pentru portofoliu și NS - nota la proba scrisă (toate notele fiind obținute de candidat în sesiunea de examen curentă).