Studenții de la specializările Relații Internaționale și Studii Europene, cu predare în română și engleză, și Studii de Securitate au avut oportunitatea de a vizita, în perioada 6-8 iunie, două organizații internaționale prestigioase din Viena și de a afla de la specialiști rolul și modul în care acești actori pot acționa în contextul internațional actual.

Prima oprire a fost la sediul OPEC, unde studenții au asistat la un curs despre industria petrolului, crize trecute și actuale generate de creșterea prețului la petrol sau de securitate energetică, impactul acestei industrii asupra mediului și climei, strategii și programe de tranziție către energiile regenerabile și sprijinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă. Participanții au avut, de asemenea, ocazia de a pune întrebări pe teme de interes actual și de a înțelege, astfel, provocările și oportunitățile din domeniul energiei, aspecte vitale în actualul context internațional marcat de războiul din Ucraina și criza energetică.

Următoarea oprire a fost la Centrul Internațional de la Viena, unde își au sediul mai multe organizații internaționale importante. Studenții au avut șansa să viziteze Biroul Națiunilor Unite de la Viena (unul din cele 4 mari birouri ale ONU), și să afle mai multe informații despre activitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Pe lângă șansa de a urmări la fața locului o dezbatere între specialiștii în domeniu din diferite țări, studenții au participat și la un curs despre dezvoltarea și folosirea practică a energiei atomului în scopuri pașnice, cum ar fi în evaluarea depozitelor de apă din Sahara, reducerea populațiilor de insecte care răspândesc boli sau în tratarea diferitelor forme de cancer. Un alt palier al cursului a vizat activitatea Agenției în domeniul asistenței pe care aceasta o oferă în vederea folosirii în siguranță a tehnologiei de producere a energiei nucleare, studenții aflând informații de ultimă oră despre rolul și acțiunile Agenției în gestionarea situației centralei nucleare de la Zaporojie.