Sindicatul Liber din Învățământ Bihor a transmis un memoriu  prin care aduce la cunoștință Prefecturii Bihor probleme referitoare la  aspecte de salarizare şi condiţii de muncă care afectează semnificativ personalul didactic auxiliar și nedidactic angajat al unităților de învățământ. Acelaşi memoriu a fost transmis şi parlamentarilor din judeţul nostru.

Referitor la categoria personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat, sindicaliștii precizează că majorarea salariului de bază la nivelul maxim prevăzut pentru anul 2022, aşa cum acesta este stabilit conform anexelor Legii nr. 153/2017 (în raport cu funcţia, gradul şi vechimea fiecărui beneficiar) reprezintă o măsură urgentă şi necesară în contextul socio-economic actual caracterizat de creşterea accelerată şi semnificativă a preţurilor la servicii (utilităţi precum apă potabilă, gaz, electricitate,  alimente de bază şi medicamente). 

Potrivit memoriului, media salariului net pentru personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat este de aproximativ 2000 de lei lunar, sumă insuficientă pentru susţinerea unui trai decent în condiţiile socio-economice actuale şi în raport cu valoarea coşului minim de consum. În privința extinderii sau/şi completarea schemelor de personal de la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, se solicită să fie angajate suficiente persoane pentru realizarea volumului de muncă existent şi crescut faţă de anii precedenţi. 

„Menţionăm că în prezent, în foarte multe unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, în contextul apariţiei măsurilor de igienă pentru prevenţia şi combatera infectărilor cu virusul  SARS-CoV-2 care sunt efectuate de personalul nedidactic, volumul de muncă s-a mărit semnificativ şi  gradul de periculozitate pentru condiţiile de muncă a înregistrat o creştere accelerată în situaţia în care sunt utilizate frecvent substanţe chimice de dezinfectare a suprafeţelor”, se arată în memoriu. Sindicaliștii mai cer includerea personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat în categoria beneficiarilor privind decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei.

„Considerăm că acordarea decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei de la domicliu la locul de muncă şi retur pentru personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar de stat reprezintă o măsură necesară şi urgentă în vederea adoptării, raţiunile fiind de asemenea de ordin socio-economic (salariul net de aproximativ 2.000 de lei nu poate acoperi cheltuielile ocazionate de un trai decent, cu atât mai mult cele ocazionate de deplasarea din localitatea de domiciliu în localitatea unde se află sediul locului de muncă şi care sunt cuprinse între 100-300 de lei lunar)”, mai arată sindicaliştii.

Referitor la categoria personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, în memoriu sunt evidenţiate mai multe aspecte. Astfel, se solicită majorarea  nivelului maxim prevăzut pentru anul 2022 a salariilor de bază, aşa cum acestea sunt stabilite în lege, dar şi acordarea unui spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază aşa cum beneficiază personalul didactic şi personalul didactic de conducere din învăţământul preuniversitar de stat sau/şi un spor pentru complexitatea muncii de 15% din salariul de bază aşa cum beneficiază personalul cu atribuţii de salarizare şi control financiar din Inspectoratele Şcolare Judeţene.

„Considerăm că măsura acordării sporului de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază sau/şi sporului pentru complexitatea muncii de 15% din salariul de bază pentru personalul didactic auxiliar constituie o măsură care ar elimina discriminarea de ordin salarial existentă în prezent între categoriile de personal din învăţământul preuniversitar de stat şi ar conduce la o creştere a venitului lunar net pentru categoria de personal pentru care solicităm aceste beneficii salariale”, se mai arată în memoriu.

O altă solicitare este extinderea sau/şi completarea schemelor de personal de la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, astfel încât să fie angajate suficiente persoane pentru realizarea volumului de muncă existent şi crescut faţă de anii precedenţi.

„Menţionăm că în prezent, în foarte multe unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, atribuţiile şi competenţele personalului didactic auxiliar au fost extinse în contextul pronunţării unor hotărâri judecătoreşti definitive privind recalcularea unor drepturi salariale pentru personalul angajat, precum şi în contextul existenţei unor programe naţionale sau regionale privind învăţământul preuniversitar de stat care implică  întocmirea de analize statistice şi de situaţii diverse”, au mai arătat reprezentanţii FSLI Bihor.