Creșterea abruptă a cazurilor noi de Covid-19 (vineri erau 1.108 cazuri active în județ) impune noi restricții în Bihor. Prefectura a decis introducerea certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea cu rezultat negativ sau vindecarea de infecţia cu SARS-CoV-2 pentru accesul la evenimente publice sau private.

Întrunit într-o nouă ședință, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar pentru intervalul 27 septembrie - 1 octombrie, precum și măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate.

Conform ședinței CJSU de joi, în cele 714 unități de învățământ din Bihor activitatea se desfășoară cu prezența fizică, în scenariul I.

Tot în ședința CJSU de joi, s-au aprobat, prin Hotărârea CJSU nr. 58/2021, măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, precum și lista localităților din Bihor în care se impun măsuri de restricție.

Hotărârea, care are la bază analiza incidențelor elaborată de Direcția de Sănătate Publică Bihor și vizează următoarele localități: Sânmartin, Oradea, Lăzăreni, Ceica, Gepiu, Hidișelu de Sus, Sântandrei, Căbești, Roșia, Chișlaz și Brusturi.

Conform acesteia, măsurile de limitare se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri. Printre cele mai importante sunt reintroducerea portului măștii în spații publice închise (de tipul piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun), spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă și reintroducerea restricțiilor de circulație la incidențe mai mari de 4 cazuri/1.000 locuitori (Brusturi, Căbești, Chișlaz, conform situației de vineri, 24 septembrie). O veste bună este introducerea certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea cu rezultat negativ sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 pentru accesul la evenimente publice sau private, manifestări culturale, restaurante, cafenele etc. în funcție de nivelul incidenței din fiecare localitate.

Vineri, 38 de localități din Bihor aveau o incidență mai mare de un caz la 1.000 de locuitori. Cea mai mare incidență este în Brusturi (4.93), urmată de Căbești (4.42), Chișlaz (4.09) și Roșia (3.79). În Oradea, rata de infectare este de 2.32. Merită însă subliniat că, deși rata este mare în localitățile aflate în scenariul roșu, numărul de persoane infectate este mic. Spre exemplu, în Brusturi sunt 17 cazuri la o populație de 3.447 de persoane. În Oradea erau 524 de cazuri la o populație de 225.459.