Inspectoratul Școlar Județean Bihor are pregătite, pentru anul școlar 2020-2021, 5.500 de locuri, într-un total de 275 de clase. Procedurile referitoare la înscriere au început pe 24 februarie, dar prima etapă a înscrierii propriu-zise se desfășoară între 4-23 martie.

Anul acesta școlar vor fi disponibile pentru noii elevi 275 de clase dintre care 192 pentru învățământ în limba română, 60 în limba maghiară, două clase de limba germană și slovacă și, în premieră, una de limbă rromani.

„Îi pot asigura pe părinți că și în acest an școlar vor fi locuri disponibile pentru toți copiii, iar, dacă va fi nevoie, le vom suplimenta. Nu sunt motive de îngrijorare”, a spus ieri, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Alin Novac-Iuhas. Inspectoarea școlară adjunctă Kéry Hajnal a prezentat calendarul înscrierilor în învățământul primar.

„Înscrierea a început pe 24 februarie, cu afișarea circumscripțiilor, prezentarea programelor, a criteriilor etc., dar prima etapă propriu-zisă de înscriere în învăţământul primar - clasa pregătitoare - este cuprinsă între 4 şi 23 martie. Atunci părinții vor putea completa on-line sau la secretariatele școlilor cererile de înscriere. În 27-30 martie se vor procesa cererile părinților care au optat pentru o altă școală decât cea de circumscripție. Pe 1 aprilie se vor afișa listele copiilor înmatriculați și a locurilor rămase neocupate. A doua etapă se va desfășura între 23 şi 30 aprilie, cu completarea cererilor. Pe 7 mai se vor afișa, la unitățile școlare, listele finale cu copiii înmatriculați. Între 8 și 15 mai, inspectoratul școlar va centraliza și soluționa cererile copiilor care nu au fost înscriși în cele două etape”, a spus Kéry Hajnal.

Micuții care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2020, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, cei care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020, inclusiv, pot fi înscriși dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

 

Fără pile, cunoștințe sau șpăgi!

Cea mai bună veste a fost dată însă de inspectoarea școlară pentru învățământ primar, Felicia Ianța, care a spus că, de anul acesta, listele învățătoarelor pe care își înscriau părinții copiii, uneori și cu 2 ani înainte de a începe școala, vor deveni istorie. Asta pentru că noua Metodologie a Ministerului Educației a schimbat total regulile jocului.

„Cred în repartizarea transparentă a copiilor. Asta pentru că am întâlnit părinți care spuneau că, la o anumită învățătoare, sunt abia pe locul 132 pe listă. Cum au ajuns în final ca micuțul lor să fie între cei 25 din clasă, trageți dumneavoastră concluziile. De anul acesta, repartizarea se va face pe criterii clare și transparente. Primul criteriu care va fi luat în calcul va fi proximitatea. Copiii care locuiesc cel mai aproape de școală vor avea întâietate. Al doilea criteriu este cel al copiilor cu cerințe educative speciale pe care îi dorim repartizați în clase diferite, să nu avem doi copii cu CES în aceeași clasă. Pentru că dorim să nu avem doar clase de fete sau clase de băieți, vom avea liste separate cu fete și băieți și îi vom repartiza în ordine alfabetică pe fiecare clasă în parte. Mai întâi fetele, apoi băieții. Clasele astfel formate vor avea un număr aproape egal de băieți și fete. Învățătorii vor fi apoi trași la sorți, atfel că ei nu vor ști decât la final ce clasă vor avea. Toată procedura asta se va desfășura în perioada 1-11 septembrie. Tragerea la sorți se va face în Consiliul Școlii cu prezența unui observator fie din partea sindicatului, fie din partea Inspectoratului Școlar. În acest fel se va elimina orice intenție, orice urmă de presiune din partea părinților și nimeni nu cred că va avea motive să se considere neîndreptățit!”, a spus Felicia Ianța.