Elevii şi cadrele didactice ale Liceului Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş vor beneficia de un proiect aparte, intitulat „Viitorul se imprimă 3D”.

Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş", Beiuş este una dintre instituţiile de învăţământ cele mai performante din Bihor, având cel mai mare număr de elevi din municipiul Beiuş, cu o bogată tradiţie culturală şi numeroase rezultate frumoase obţinute de elevi la învăţătură şi la concursurile naţionale şi internaţionale. Informatica se numără printre disciplinele cu cele mai bune rezultate, liceul primind certificarea naţională de „Centru de Excelență în TIC și Informatică” având şi un medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Informatică în persoana lui Tamio Vesa-Nakajima, în prezent student în anul II la Oxford.

Pentru a creşte şi mai mult valoarea şi prestigiul şcolii, un grup de profesori au aplicat pentru un proiect de dezvoltare şi îmbunătăţire a metodelor de predare şi modernizare a bazei didactice. Proiectul, de care vor beneficia toţi elevii şcolii se numeşte „Viitorul se imprimă 3D” şi este finanţat prin „Fondul Ştiinţescu” numărându-se printre câştigătorii ediţiei din acest an ai concursului de proiecte. Pentru implementarea acestuia se vor achiziţiona o imprimantă 3D şi un set de roboţi modulari Lego Mindstorms. 

„Am gândit acest proiect pe de o parte pentru a implementa un concept de învăţare mai prietenos combinând metodelele tradiționale de învățare cu metode moderne, centrate pe elev. Pe de altă parte, o imprimantă 3D folosită în cadrul orelor de informatică poate produce bază materială frumoasă pentru celelalte discipline. Apoi clubul de robotică pe care dorim să-l deschidem va împrieteni şi mai mult elevul cu şcoala şi cu tehnologia” mărturiseşte Mircea Rotar, coordonator proiect şi profesor de informatică la Liceul beiuşean.

Programul Fondul Științescu finanțează proiecte care pot ajuta copiii să își dezvolte pasiunea pentru știință având menirea să-i ajute pe tineri să descopere sensul ultim al științelor, prin punerea în practică a noţiunilor teoretice. În plus Fondul le oferă mentorilor - profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile - finanțări, resurse, îndrumare, sprijin. Fondul Științescu este totodată o mișcare națională care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor - prin experiment, activități practice și joc - acea latură a disiplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. În Bihor programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea, alături de Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation, a partenerilor locali și a donatorilor individuali.

„Strategiile noastre de creştere a prestigiului şcolii, care s-au dovedit foarte eficiente, sunt pe de o parte atragerea unor cadre didactice bine pregătite şi pe de altă parte crearea unei baze materiale complexe la toate disciplinele în aşa fel încât elevii noştri să beneficieze de un învăţământ de calitate la standarde europene. Deja rezultatele se văd de la an la an!” afirmă prof Lucian Ropa, directorul Liceului Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş, Beiuş.

După implementarea proiectului „Viitorul se imprimă 3D”, odată cu achiziţionarea roboţilor şi a imprimantei se va deschide şi un club de robotică. Apoi, la finalul anului școlar, se va organiza o expoziție cu produsele finite realizate de elevi, acestea urmând a fi folosite ca materiale didactice.