Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea a fost miercuri, de la ora 13.00, gazda activității de diseminare a proiectului „Together for a change”, un proiect în cadrul căruia s-au realizat fotografii și filmulețe pentru sensibilizarea elevilor în privința incluziunii sociale. 

Activitatea de diseminare a proiectului Erasmus + K1 „Together for a change” a fost organizată de prof. Felicia Holhoș, coordonatorul proiectului și elevii beneficiari ai proiectului: Anda Lupau, Ciprian Moraru, Marina Baciu-Borz, Oana Ardelean şi Angel Podar.

Activitatea a urmărit împărtășirea experiențelor, impresiilor şi a abilităților dobândite în cadrul mobilității. S-au prezentat obiectivele proiectului: dezvoltarea competențelor digitale în domeniul fotografiei și filmografiei cu scopul sensibilizării elevilor în privința incluziunii sociale, familiarizarea cu cultura țărilor partenere, facilitarea comunicării între elevii din diferite țări europene, creșterea nivelului de competență lingvistică, lărgirea orizontului cultural, promovarea instituției școlare la nivel european, dezvoltarea creativității, stimularea spiritului de echipă și creșterea stimei de sine.

Apoi s-au prezentat câteva dintre activitățile la care a luat parte echipa pe parcursul celor 12 zile de mobilitate. Noutatea a constat în metodele de instruire, tehnicile de lucru și forma de interacțiune, întrucât toate informațiile au fost transmise într-un mod non-formal, cu accent pe învățarea experențială și interacțiune în grupuri mixte. Tematica mobilității în sine este una neintegrată în curriculumul național, așadar, a existat un plus de inovație.

Elevii au construit camere obscure pe baza instrucțiunilor și indicațiilor date de voluntarii specializați din proiect. O altă echipă a ajutat la developarea fotografiilor realizate cu camerele obscure și altă echipă a realizat un spectacol cu camera obscură sub forma unui filmuleț redat în direct cu o cameră obscură realizată manual.

Toate produsele realizate de elevi – fotografii și videoclipuri - au fost prezentate la un eveniment care a avut loc la centrul cultural din Gospic, Croația.

Ca dovadă a competențelor dobândite în urma proiectului, tuturor participanților li s-au înmânat certificate europene Youth Pass, care validează dobândirea de competențe lingvistice, digitale și social-civice.

Elevii și profesorii prezenți la activitatea de diseminare au urmărit apoi videoclipurile realizate de echipele mixte din proiect, având ca tematică impactul activităților derulate în cadrul proiectului. Participanții au fost liberi să-si exprime sentimentele, să împărtășească experiențe, să fie creativi, spontani, reflexivi şi personali în abordarea și concretizarea muncii în echipă.

La finalul activității elevii și profesorul coordonator au interacționat cu participanții în grupe, împărtășind într-un mod non-formal și degajat impresii şi sentimente.