Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor au semnat marți, 7 februarie, la Oradea, „Pactul pentru Educație Antreprenorială”.

Protocolul de colaborare a fost semnat de șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, Cristina Chiriac, președintele CONAF și Elizabeth Balla, președintele CONAF Bihor. Pactul propune modalități noi și creative de predare și învățare, prin promovarea unei educații competitive la nivel european și corelarea educației antreprenoriale cu o strategie coerentă, transparentă și eficientă de dezvoltare a pieței muncii din România.

Prin acest pact, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), sucursala Bihor, vor susține dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, prin modalități noi și creative de predare și învățare.

„Semnarea „Pactului pentru Educație Antreprenorială” înseamnă un pas important pentru județul Bihor. Ne bucurăm că direcțiile de la nivel național au ajuns și în județul nostru și ne dorim ca tinerii, care sunt viitorul acestei țări, să beneficieze de educația antreprenorială corectă și eficientă care le va dezvolta imaginația și creativitatea. Credem cu tărie că tinerii din ziua de astăzi, care au acces la informație corectă și tehnologie, sunt antreprenorii de succes de mâine”, a declarat Elizabeth Balla, președinta CONAF Bihor.

„Pactul pentru Educația Antreprenorială” este un proiect național care a debutat în 2019 și de atunci am făcut progrese importante în direcția susținerii tinerilor în găsirea vocației, de la vârste cât mai fragede. În 2019-2020, 6.120 de companii îi sprijineau pe elevi în formarea bazelor practice, față de 4.944, în 2020-2021. Statisticile Ministerului Educației arată că, în anul școlar 2020-2021, 2 din 10 elevi au ales învățământul profesional: din 89.983 de elevi înscriși în licee, 10.086 au ales educația profesională.

După semnarea pactului, reprezentanții și membrii CONAF au fost în vizită la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, unde Cristina Chiriac, președinta CONAF, și Nicoleta Munteanu, vicepreședinta CONAF, le-au vorbit tinerilor din clasele a X-a și a XI-a despre experiența lor antreprenorială, dar și despre susținerea de care aceștia beneficiază odată cu semnarea pactului.

Ziua s-a încheiat cu o reuniune de networking, la care au participat o serie de antreprenori locali cărora le-au fost prezentate beneficiile de a face parte din marea comunitate a proiectului internațional Wingate Project, derulat de către Asociația Națională a Antreprenorilor. S-au expus, totodată, obstacolele și provocările cu care se confruntă mediul antreprenorial local și național, gâsind împreună modalități de a îmbunătăți cooperarea la nivel european pentru dezvoltarea prezenței business-urilor și pe plan extern. Proiectul are ca prioritate egalitatea de gen și egalitatea de șanse în toate aspectele vieții, susținând colaborarea transfrontalieră în Europa. În cadrul acestui proiect, femeile aflate la început de drum pe calea antreprenoriatului pot găsi suportul necesar în a-și pune pe picioare propria afacere, având acces la o serie de cursuri gratuite pe wingateproject.com.