Ministerul Educației a extins la 300 numărul școlilor din România care vor organiza programul „Masă caldă”, în anul școlar 2022-2023. Din Bihor, pe noua listă sunt opt școli cu 5.361 de beneficiari.

Ministerul Educației a publicat ieri, 31 august, lista extinsă cu școlile care vor beneficia, în noul an școlar, de programul „Masă caldă”. Școlile au aflat însă abia cu cinci zile înainte de începerea anului școlar că sunt pe această listă, în condițiile în care încă nu există norme de aplicare a programului. Concret, asta înseamnă că sunt în imposibilitatea de a face licitații sau a le oferi produse beneficiarilor.

Din Bihor, în program au fost incluse opt școli, un număr dublu față de anul trecut. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin, cu 900 de beneficiari, Școala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu, cu 648 de beneficiari, Școala Gimnazială nr. 1 Ciumeghiu, cu 545 de beneficiari, Școala Gimnazială nr.1 Cociuba Mare, cu 252 de beneficiari, Școala Gimnazială nr. 1 Chijic, cu 218 beneficiari, Liceul Teoretic „Petőfi Sándor” Săcueni, cu 1.418 beneficiari, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, cu 596 beneficiari și Școala Gimnazială nr. 1 Diosig, cu 784 de beneficiari.

„Ministerul Educației a realizat o selecție atentă pentru ca de acest program să beneficieze acele 300 de școli care au cea mai mare nevoie. Inspectoratele școlare județene, în urma unei analize prin complementaritate cu finanțarea pe care școlile o primesc pentru asigurarea unei mese prin PNRAS (Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar - n.red.), am definitivat lista celor 300 de școli. Lista face obiectul unui ordin de ministru pe care l-am semnat astăzi (miercuri, 31 august - n.n.) și care este deja public, disponibil. Practic, în fiecare județ a fost dublat numărul școlilor care vor beneficia. Din această listă, spre deosebire de anii anteriori, nu mai fac parte colegii naționale pe care considerăm că nu le putem include în lista celor care au cea mai mare nevoie de masă caldă. Sunt incluse școli cu număr de elevi mai mic și asta ne permite să suplimentăm cu 50 de școli lista celor 300 de școli deja aprobate. Vă reamintesc că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei, este de 10 ori mai mare decât în anul 2016, anul în care a început programul masă caldă, cu 35 de milioane finanțare. Vă mai reamintesc faptul că am crescut alocația zilnică de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele situații în care tarifele de 10 de lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitate în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.