Copiii din județ și din zone defavorizate vor participa gratuit, începând de la sfârșitul acestei luni, la meciurile oficiale ale Clubului Sportiv Municipal (CSM) Oradea, atât la baschet cât și la handbal, fotbal și polo.

 

Parteneriatul dintre Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bihor și CSM Oradea este împlinirea unei dorințe mai vechi a șefului ISJ Bihor, Horea Abrudan, dorință care nu a putut fi pusă în practică din cauza pandemiei.

„Pe mine m-a impresionat acea poveste a unei eleve din Bihor care a ieșit pentru prima dată din satul natal când a mers la faza națională a unei olimpiade. M-a mișcat și am înțeles că situația ei nu a fost un caz singular și că mulți elevi nu cunosc nici măcar municipiul reședință de județ. M-am gândit să punem la punct o strategie prin care acești copii să vadă măcar Oradea”, a povestit Abrudan care a prezentat, în linii mari, obietivele parteneriatului: „În primul rând vrem să atragem copiii spre sport, să facă mai multă mișcare. Apoi, copiii pot învăța multe de la sportivi: disciplină, organizare, ambiție, empatie. Foarte importantă este și socializarea în afara unității școlare. Elevii pot descoperi prin acest proiect Oradea, pot cunoaște oferta educativă din oraș”.

Prezent la conferința desfășurată ieri, la sediul ISJ Bihor, președintele CSM Oradea, Șerban Sere, a spus că a mai avut discuții cu Inspectoratul legat de alte proiecte.

„Îmi doresc ca acesta să nu fie un proiect singular. CSM este onorat să fie în acest parteneriat. Tocmai am finalizat un proiect la Școala Gimnazială Oltea Doamna, amenajarea unui teren de multisport de bună calitate, un proiect pe care l-am gândit de mult timp. Am vrut să arătăm că se pot face lucruri frumoase cu voința unor oameni de bine. Îndemn oamenii care au posibilități financiare să se implice și să construim cât mai multe astfel de terenuri pentru școlile din Oradea”, a spus Sere.

 

50 - 100 de locuri gratuite

Parteneriatul încheiat între ISJ Bihor și CSM Oradea presupune oferirea a 50 - 100 de locuri gratuit pentru elevi la meciurile de baschet, handbal, fotbal și polo.

„Înainte cu 1 - 2 săptămâni de data la care are loc meciul, CSM Oradea ne va trimite numărul de locuri pe care ni-l pune la dispoziție. Noi vom contacta școlile, vom vorbi cu directorii și vom verifica numărul de microbuze școlare disponibile. Va fi nevoie și de câte un profesor îndrumător de la fiecare școală. Vom alege școlile mai îndepărtate de Oradea, unde copiii trăiesc în medii defavorizate. Asta nu înseamnă că vom exclude școlile care vor să vină. Ne vom axa pe elevii din învățământul primar și gimnazial, dar nu vom exclude elevii din licee dacă vor să participe”, a declarat Horea Abrudan.

În cadrul proiectului, CSM Oradea va încerca să își construiască o rețea prin care să-și mărească aria de selecție.

„Vom încerca să identificăm, în localitățile din județ, profesori de sport care să creeze grupe axate pe anumite sporturi și să se întreacă între ele. Să facem campionate pe școală, localitate, județ. Trebuie identificați acești profesori, apoi trebuie găsiți copiii, create grupele, este un proces de durată. Dar lucrăm și la acest aspect”, a spus Șerban Sere care a dat exemplu de proiect reușit atragerea copiilor către polo: „Avem instructori care vizitează școlile și, împreună cu profesorii, caută copii, în special din clasa a II-a, pentru a-i duce la polo. Părinții plătesc o parte din sumă. Important este că elevii învață să înoate, iar bazinul este în permanență plin”.

Primele meciuri la care vor participa elevii, în cadrul proiectului, conform șefului ISJ Bihor, vor fi cele care se vor desfășura peste 1 - 2 săptămâni.