La Liceul Don Orione din Oradea, la fel ca-n fiecare an, școala a început mai repede. Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a avut loc duminică, 10 septembrie, de la ora 17.00, curtea școlii fiind plină de speranță, culoare și zâmbete.

Din prezidiul manifestării au făcut parte: părintele Valeriano Giacomelli, cel care, timp de trei ani, a fost directorul Centrului „Don Orione”, Alexandru Stoica, directorul liceului, precum și părintele Francisc Lăcătuș, noul director al Centrului „Don Orione”.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale României și Italiei, și a continuat cu o rugăciune rostită de părintele Francisc Lăcătuș, nici nu se putea altfel, din moment ce școala poartă numele Sfântului Luigi Orione, cel care şi-a dedicat întreaga sa viaţă carităţii, sanctificat fiind de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2004. Binecuvântarea adusă de părintele Francisc a umplut curtea școlii cu credința și speranța că acest an școlar se va derula în siguranță și cu rezultate foarte bune.

În continuare, prof. Alexandru Stoica a prezentat structura noului an școlar.

„Pentru toți cei de față, elevi, profesori și părinți, anul cunoaște câteva repere fundamentale. Începem cursurile pe 11 septembrie, luăm vacanță la finalul lunii iunie. Între 16 septembrie și 21 iunie, ne desfășurăm activitatea într-un lăcaș de învățătură și cultură, Liceul Don Orione. Nu am folosit la întâmplare cuvântul „lăcaș”, pentru că aici, în această instituție, pe lângă învățare și completare de cunoștințe, ne străduim, profesori și elevi, să deprindem respectul pentru noi înșine, pentru aproapele nostru, dar, mai ales, învățăm să-l iubim pe Dumnezeu”, a spus directorul liceului, în deschiderea festivității.

Prof. Alexandru Stoica s-a adresat, apoi, elevilor, arătând că, în școală, vor afla lucruri noi, își vor lărgi orizontul, vor dobândi noi deprinderi, vor descoperi ce anume vor de la viață, dar și cum anume să-și atingă obiectivele dorite.

„Noi, profesorii, vă suntem alături, călăuze și prieteni mai mari, la care puteți apela ori de câte ori aveți nevoie. Dorim să vă sădim în suflete încrederea și respectul pentru valorile umane fundamentale. Școala în care învățați este un lăcaș de prestigiu, pentru că, de-a lungul timpului, liceul nostru și-a câștigat un loc de frunte în învățământul bihorean. A fi astăzi elev la ,,Don Orione” este o cinste, dar și o responsabilitate: cinstea de a fi printre cei buni, responsabilitatea de a fi la înălțimea exigențelor și de a duce mai departe bunul nume al liceului nostru”, a mai spus Alexandru Stoica.

În acest început de an școlar, elevii și profesorii școlii au fost așteptați cu un corp de clădire nou, realizat din fonduri europene. Liceul Don Orione a început școala cu 742 de elevi, începând de la grădiniță și terminând cu clasele de liceu.

„Școala este frumoasă și curată (un pic mai mare), înzestrată cu tot ce este necesar desfășurării unui învățamânt modern de calitate: de la mobilier ergonomic la biblioteca bogată care vă așteaptă să-i descoperiți tainele, la laboratoare bine utilate. Adăugând la toate acestea și un corp profesoral bine pregătit, animat de pasiunea pentru profesie și de iubirea pentru copii, aș putea spune că aveți tot ce este necesar pentru un învățământ de bună calitate, performant”, a mai subliniat directorul liceului. Acesta a avut un cuvânt special de bun venit pentru boboceii din clasa pregătitoare și pentru elevii din clasele a V-a și a IX-a, adresând urări de succes tuturor, mai ales elevilor din clasele terminale.

Directorul liceului s-a adresat și părinților, pe care i-a asigurat că, numai împreună, vor putea contribui la o dezvoltare cât mai armonioasă a copiilor, precum și cadrelor didactice, cărora le-a urat sănătate și multă putere de muncă în activitate.

Extrem de emoționant a fost momentul în care prof. Alexandru Stoica i-a înmânat părintelui Valeriano Giacomelli o plachetă din partea colectivului LDO, iar cadrele didactice ale școlii i-au pregătit un cântec special, în semn de mulțumire pentru tot ceea ce a dăruit Centrului Don Orione în cei trei ani de activitate, „pentru iubirea dovedită, dar și pentru numeroșii pași făcuți către fiecare în parte”.

Finalul festivității a fost marcat de o rugăciune rostită de părintele Gabriel Ciubotariu, după care elevii au fost invitați în sălile de clasă pentru a primi orarul și manualele școlare.