Elevii din școlile românești au foarte puține modele sănătoase după care se pot orienta. Multe dintre ele rămân cantonate în propria autosuficiență. Nu la fel se întâmplă însă în domeniul muzicii clasice unde, cele mai cunoscute vedete, au ales să vină în fața elevilor. Ieri și astăzi, violonistul Alexandru Tomescu a fost la Oradea, unde a făcut cunoștință cu elevii Liceului de Arte.

 

Prezent în ultimii ani la concerte de muzică clasică pe cele mai importante scene din lume, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică și câștigător al concursului prin care statul român i-a acordat privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius, Alexandru Tomescu nu a uitat că primii pași în muzică i-a făcut pe băncile școlii. Proiectele lui din ultimii ani, ambasador al campaniei „Ascultă 5 minute de muzică clasică” și cele personale, prin care le-a făcut elevilor cunoștință cu muzica, sunt o dovadă clară că este printre muzicienii care înțeleg că România are nevoie de modele, iar pașii importanți nu trebuie să vină doar dinspre cei care au nevoie, ci și dinspre cei care se pot constitui drept modele. Prezența lui în proiectul derulat de Universitatea Națională de Muzică din București, nu este întâmplătoare.

„În proiect sunt implicate patru licee din țară și suntem foarte bucuroși că suntem și noi printre ele. Vorbim despre cei mai importanți artiști din România care vor veni la Liceul de Arte să facă masterclass-uri, workshop-uri și cursuri practice și teoretice cu profesorii și elevii. Este ceva unic ca profesorii și elevii noștri să beneficieze de expertiza și valoarea unor astfel de oameni. În cadrul proiectului, cadrele noastre didactice au putut chiar să aleagă profesionistul de a cărui expertiză să beneficieze”, a spus, pentru Crișana, directoarea Liceului de Arte din Oradea, Mihaela Bondor.

Nu doar elevii de vioară au această posibilitate. La Liceul de Arte au venit deja, sau urmează să vină: Viniciu Moroianu - pian, Răzvan Suma - violoncel, Săndel Smărăndescu - contrabas, Costantin Soare - chitară, Ionuț Ștefănescu - flaut, Florenel Ionoaia - oboi, Emil Vișenescu - clarinet/saxofon, Oleg Răileanu - trompetă, Sorin Rotaru - percuție, Alexandru Badea - canto, Verona Maier - muzică de cameră și Bogdan Vodă - teorie. La aceste cursuri, masterclass-uri, workshop-uri vor participa, pe lângă profesori, peste 150 de elevi.