Asociația „Teatrul de Copii” a lansat vineri, 31 ianuarie, la Oradea, proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație”, proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) , în cadrul sesiunii I/2020 a proiectelor culturale, aria Educație prin Cultură.

Proiectul „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație” își propune să vină în sprijinul adolescenților defavorizați cultural, social, și etnic, care se pregătesc pentru susținerea examenelor de Bacalaureat, prin realizarea unei lecturi perfomative după romanul „Moromeții”, de Marin Preda, utilizând mijloace artistice inovatoare: limbajul teatrului de animație, multimedia, muzică live, workshop dedicat și sesiuni de Q&A. Proiectul se adresează adolescenților din mediul rural din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, minorilor instituționalizați din centrele de plasament din Bihor și elevilor români din Gyula, Ungaria.

Obiectivele proiectului sunt promovarea egalității de șanse la educație, promovarea toleranței și diversității prin incluziune, suscitarea interesului spre lectură, facilitarea accesului la mesajul operei literare studiate prin adaptarea limbajului teatral la stilul de receptare cu care publicul tânăr este obișnuit și promovarea artei teatrale ca metodă informală de educație.

Potrivit reprezentanților Asociației „Teatrul de Copii”, activitățile principale ale proiectului sunt realizarea dramatizării după romanul „Moromeții” de către studenții masteranzi ai specializării Dramaturgie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș; realizarea unor obiecte specifice teatrului de animație și a unor elemente de decor de către studenții specializării Scenografie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș; susținerea unui workshop cu minori instituționalizați, în vederea realizării unui scurt performance filmat pe tema tradițiilor românești așa cum se regăsesc ele în „Moromeții”, moment artistic care va fi introdus prin intermediul videoproiecției în lectura performativă. Workshopul va fi susținut de trainerul Nora Tiu, actriță și lect. univ. dr. în cadrul Universității Oradea. Pentru realizarea lecturii performative, echipa de proiect va colabora cu șapte actori profesioniști ai Teatrului Regina Maria, alături de regizoarea Oana Leahu, prof. univ. dr. în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș, și de muzicienii Ovidiu Iloc și Andrada Ciupeiu, care vor susține performance-ul prin muzică live.

„Ideea a venit ca o continuare a unei idei mai vechi, pe care Asociația Culturală Teatrul de Copii a pus-o în practică în vară. Am dorit să direcționăm această idee spre un public mai restrâns, format din elevii claselor VIII-XII. Ne-am gândit să abordăm un text românesc, iar pentru a alege varianta cea mai bună, ne-am consultat cu mai mulți profesori de specialitate. Am apelat la studenții de la Scenografie din cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș, care ne vor ajuta la crearea păpușilor ce vor face parte din acest spectacol-lectură, dar și la crearea mini-decorului”, a spus, printre altele, Șerban Borda, managerul proiectului, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul a fost gândit de către colega noastră Andreea Costea, și este realizat de Asociația „Teatrul de Copii”, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Teatrul Regina Maria Oradea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor, Casa de Cultură Marghita, Primăria Orașului Aleșd, Primăria Comunei Tinca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Centrul Cultural Carei și Liceul „Nicoale Bălcescu” din Gyula.

Premiera este programată pentru luna mai, în Oradea, urmând ca în lunile mai și iunie să aibă loc deplasări în localitățile: Peștiș, Tinca, Marghita (Bihor), Carei (Satu Mare), Zalău (Sălaj) și Gyula (Ungaria).

Toate reprezentațiile vor fi oferite gratuit elevilor și vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri la care vor participa profesori de limba și literatura română. La finalul fiecărei sesiuni de discuții vor fi diseminate produsele proiectului: broșuri cu dramatizarea romanului „Moromeții”, tipărite la Editura Universității de Arte Târgu Mureș, și DVD-uri cu secvențe din spectacol. Acestea vor fi împărțite profesorilor prezenți, cu scopul de a le oferi un suport didactic informal care poate fi folosit la catedră.