Performanță importantă a elevilor de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea la concursul interliceal „Top-Fiz”, desfăşurat în perioada 23-25 noiembrie la Bistrița. Aceștia au obținut nu mai puțin de 10 premii și mențiuni, clasându-se pe locul I între cele șase colegii participante.

 

Ediția din acest an s-a desfășurat sub egida „Memorialul Mircea Călușeriu” la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița și a fost un fel de Olimpiadă pe Nord-Vestul României întrucât evenimentul a fost o verificare înainte de Olimpiada de fizică.

„Pregătirea a fost dificilă, întrucât concursul este de talie națională. Subiectele sunt date de profesorul Sandu Mihail, care este tot timpul în comisiile pentru olimpiadele naționale și internaționale, cu grad de dificultate ridicat, dar copiii sunt cei mai buni. Îi pregătim atât în școală, cât și la grupele de excelență. În anii ’80, când s-a inițiat, problemele le formulau profesorii care mergeau cu copiii participanți. De 10 ani, gradul de dificultate a crescut prin participarea unor comisii formate din profesori universitari. Concursul are o continuitate neîntreruptă de 30 de ani. Doar două ediții nu s-au ținut, din cauze obiective. De la an la an, gradul de dificultate a crescut, iar anul acesta am avut un nivel comparabil cu probele de la Olimpiada națională la fizică. Concursul este organizat anual de fiecare școală, dar, o dată la patru ani, bistrițenii, în memoria profesorului Mircea Călușeriu, organizează Memorialul. Competiția este o testare înainte de Olimpiada județeană, pentru că, în februarie 2019, vom avea confruntarea pe un număr foarte mic de locuri pentru națională. Noi trebuie să selectăm, la nivel de județ, copiii care vor merge la națională. Avem speranțe că ei, fiind foarte buni, se vor clasa pe primele locuri și atunci vom avea reprezentanți foarte buni la Oimpiada națională și mizăm pe ei chiar și pentru selecția lotului olimpic. Este important că s-au implicat foarte mulți copiii și au vrut să câștige pentru mândria lor și a școlii. E cel mai bun rezultat, detașat, de când participăm la acest concurs. De regulă, Colegiul care ne face concurență serioasă este „Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Anul trecut, când concursul s-a organizat la noi, ei au fost primii, iar anul acesta au fost pe locul trei”, a spus Viorel Mititean, unul dintre profesorii pregătitori.

Elevii premiați la „Top-Fiz” au fost: Alex Slavoia – locul I (pregătit de Viorel Mititean și Andreea Jurca), Tudor Gherman – locul I (pregătit de Cristina Ignat), Mihai George Ghergheleș - locul II (pregătit de Daniela Berchez), Ștefan Cseke – locul II (pregătit de Cristin Ignat), George Bughiu – locul III (pregătit de Daniela Berchez), Florin Vlad Sabău – locul III (pregătit de Daniela Berchez), Ioana Teona Palaghia – mențiune (pregătită de Viorel Mititean și Andreea Jurca), Elena Șerban – mențiune (pregătită de Daniela Berchez), Tabita Alexa – mențiune (pregătită de Viorel Mititean) și Mihnea Lazăr – mențiune (pregătit de Viorel Mititean).

Concursul este găzduit, prin rotație, de şcolile: CN Liviu Rebreanu din Bistrița, CN Mihai Eminescu din Satu Mare, CN Emanuil Gojdu din Oradea, CN Gheorghe Șincai din Baia Mare, CN Emil Racoviță din Cluj-Napoca și CN Silvania din Zalău.