Până pe 30 mai, în 265 de școli din România se desfăşoară faza principală a studiului PISA. Din județul Bihor au fost selectate 11 școli, printre care și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea.

Alegerea școlilor și a elevilor participanți s-a realizat aleatoriu, urmându-se proceduri standardizate, definite la nivel international.

La Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, evaluarea PISA s-a realizat în data de 18 mai, respectiv 19 mai, cu participarea a 47 de elevi din cei 48 selectați.

„Mulțumim pe această cale tuturor celor implicați în această activitate, directoarei Mihaela Băguț, coordonatoarei Violeta Fetea, diriginților și elevilor care au înțeles rolul lor important în cadrul acestei testări și, nu în ultimul rând părinților, partenerii noștri educaționali și informaticianului liceului, ing. Ovidiu Hanga”, se afirmă într-un comunicat al Liceului Teoretic Aurel Lazăr.

PISA este abrevierea „Programme for International Student Assessment” și este un studiu comparativ internaţional iniţiat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor de 15 ani, în patru domenii principale: citire/lectură, științe, matematică și gândire creativă.

Participarea la evaluarea PISA este importantă, deoarece rezultatele evaluării pot fi folosite pentru a arăta cât de pregătiți sunt elevii din România pentru învățare, la încheierea învățământului obligatoriu și a permite comparații între performanțele elevilor din diferite țări și economii, precum și a mediului educațional.

PISA evaluează capacitatea elevilor născuți în anul 2006, de a-și aplica cunoștințele și abilitățile pentru a rezolva probleme și situații din viața reală. Evaluarea PISA se desfășoară la fiecare 3 ani, iar administrarea se face computerizat.