Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” a propus ieri mai multe sancțiuni pentru elevii cu abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave petrecute în școli. Printre ele se numără camere de detenţie, reintroducerea exmatriculării, luarea în calcul la admiterea în liceu și la bacalaureat a notei la purtare, amenzi pentru părinți și interzicerea telefonului mobil în școală.

Propunerile au fost făcute în cadrul dezbaterilor pe proiectul Legii învățământului preuniversitar de marți din Comisia de învățământ din Camera Deputaților.

„Sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună și, totodată, trebuie să mai înțeleagă că școala este o instituție care funcționează pe baza unor reguli, reguli care să fie stabilite foarte clar chiar prin proiectul legii învățământului preuniversitar. Dacă tot apar drepturi pentru elevi, dacă au un statut al lor, mi se pare normal să fie stabilite și obligațiile, și sancțiunile pentru cei care nu înțeleg că trebuie să respecte regulile de conviețuire într-o unitate de învățământ” a spus președintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Prima propunere este „instituirea prin lege a unor sancțiuni aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare și exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispozițiilor privind obligativitatea învățământului”. Alte sancțiuni propuse sunt: activitate în folosul unității de învățământ sau comunității; detenția școlară (elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic, folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise); mutarea elevilor în centre de reeducare reînființate (pentru abateri deosebit de grave); valorizarea notei la purtare (în sensul de a fi luată în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu și la bacalaureat). A doua propunere, conform Edupedu.ro, este normarea în fiecare unitate de învățământ a cel puțin unui post de consilier școlar, fără obligație de catedră, doar cu atribuții și competențe clare în privința elevilor care trec prin dificultăți în familie, criză de identitate sau de adaptare la mediul școlar, care să poată discuta cu elevii indiferent că părinții reprezentanții legali sunt sau nu de acord la solicitarea învățătorului dirigintelui.

Amenzi pentru elevi, în raport cu gravitatea faptelor!

O altă măsură ar fi instituirea prin legea unor amenzi plătibile de către părinți sau reprezentanți legali pentru faptele copiilor (indiferent că acestea constau în deteriorări distrugeri ale bunurilor unității sau jignirea ori lovirea salariaților acesteia). Se propun cuantumuri amenzi diferențiate în raport cu gravitatea faptei. Se mai propune: normarea de posturi de paznici ai unităților de învățământ (nu angajații firmelor de bază cu care unitățile administrativ-teritoriale au contract) care să îi poată controla pe elevi în ghiozdan sau rucsac de urgență prin sondaj sau în caz de suspiciune privind deținerea de arme albe, petarde sau substanțe periculoase sau psihotrope; obligativitatea de a instala camere video în toate sălile de clasă, holuri și curtea școlii care să poată funcționa independent de existența sau nu a acordului părinților reprezentanților legali, cu acceptul cadrelor didactice. Filmările să poată fi utilizate atât ca probe în cadrul cercetării disciplinare, cât și de către organele abilitate ale statului; interdicția utilizării telefoanelor mobile în spațiul școlar atât în timpul orarului normal, cât și în pauze sau în cadrul activităților extrașcolare; telefoanele se închid la intrare în unitate și se redeschide la părăsirea acesteia. Telefoanele găsite în funcție asupra elevilor se confiscă și se predau doar părinților sau reprezentanților legali.