Aula Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea a găzduit luni, 8 aprilie, ceremonialul de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa geneticianului Eberhard Passarge.

 

Printre cei aflați la prezidiu s-au aflat președintele Senatului Universității, Sorin Curilă, prorectorul Eugen Macocian, decanul Adrian Maghiar și profesorul emerit Marius Bembea, specialist în genetică.

Eugen Macocian a vorbit despre activitatea profesorului Eberhard Passarge, subliniind că prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, geneticianul devine membru al comunității academice orădene.

Laudatio a fost citit de dr. Marius Bembea, care a spus, printre altele, că Eberhard Passarge are relații de peste două decenii cu învățământul superior românesc, în special cu cel din Oradea.

Eberhard  Passarge, doctor în medicină, a fost profersor, șef și fondator al  Departamentului de Genetică Umană a Universității Essen, din Germania,  din 1976 până la pensionare, șeful Compartimentului de Citogenetică și Genetică Clinică din cadrul Departamentului de Genetică Umană a Universității din Hamburg, Germania, din 1968 până în 1976, a urmat  Facultatea de Medicină a Universității din Freiburg. Între anii 1961 - 1962,  a urmat studii medicale postuniversitare la General Hospital Hamburg și Worcester Memorial Hospital, Worcester, Massachussetts, USA. Din 2010 este președinte interimar al Departamentului de Genetică Umană al Universității din Leipzig, Germania. Din 1996 a organizat la Oradea cursuri de genetică medicală româno-germane alături de alți geneticieni de renume din Germania, Olanda, Ungaria și SUA. A donat universității cărți și reviste de specialitate de mare valoare, a sprijinit efectuarea de stagii de pregătire în Germania a geneticienilor din România, cât și rezolvarea unor cazuri de pacienți cu boli genetice rare.

Decernarea titlului s-a făcut la recomandarea dr. Marius Bembea și a pediatrului Ladislau Ritli și a fost facilitată de prezența la Oradea a geneticianului cu ocazia celei de-a 10-a ediții a Cursului româno-german de genetică medicală „Genetica medicală, azi”.