Efervescența postdecembristă a anilor ’90 a susținut și în urbea de pe malul Crișului Repede noi avânturi educaționale: multiple specializări la universitate, grădinițe, școli și licee noi. Astfel, în 1992, Școala Generală Nr. 15 devine, grație dăruirii și entuziasmului conducerii sale, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga”.

Corpul profesoral de atunci, în continuă întinerire, generează energii care au propulsat școala în rândul unităților inovatoare: printre ele se numără și opționalul de limba italiană la liceu, cu care în ani consecutivi, elevi merituoși au obținut premiul I la etapa națională a olimpiadei de profil, la fel ca și la olimpiada de biologie și la cea de educație tehnologică. Consiliul elevilor creează nuclee de dascăli și elevi ce impun împreună bucuria învățării și a competiției în memorabile activități extrașcolare. Balurile bobocilor de la ,,Blaga” devin momente de referință în viața orașului. Formațiile de break dance ale liceului sunt invitate permanent la toate activitățile tinerilor. Crearea revistei școlii ,,Cântecul vârstelor” în 1995, dezvelirea bustului patronului spiritual - opera maestrului orădean Cornel Teodor Durgheu, în 1998 - numeroasele parteneriate locale, naționale și internaționale de tip Eco-Școala, Comenius, Erasmus și eTwinning au consolidat reputația Liceului Teoretic „Lucian Blaga” și au întărit sintalitatea colectivului de oameni ai școlii.

„În timp, coeziunea și determinarea cu care luptăm pentru a ne împlini idealurile le-am denumit «Spiritul Blaga». El înseamnă îndrăzneala de a aspira spre lumina cunoașterii, de a parcurge pașii spre noi orizonturi, e aventura curajoasă pe nebănuitele trepte, pentru înțelegerea misterelor lumii, e o chezășie a culturii de calitate, ca expresie a unui rafinament intelectual”, susține directoarea Delia Dorina Iova.

Actualitatea, restrictivă financiar, politic și sanitar, determină necesitatea perpetuă a adaptării la noile realități. Oferta școlară pentru anul 2021-2022 presupune realizarea a două clase pregătitoare, a trei clase a V-a, cu posibilitatea alegerii opționalelor în funcție de aptitudinile elevilor (literatură-teatru, matematică-științe, artistic-sportive) și a două clase de liceu (profil real: științe ale naturii, profil uman: filologie-jurnalism).

„Prețuim frumusețea zilei de ieri, trăim intens ziua de azi și ne bucurăm de fiecare clipă din viitor”, mai spune directoarea.