Elevii, părinții și profesorii de la Școala 11 din Oradea învață de câțiva ani să mănânce sănătos și responsabil datorită unui proiect derulat prin Eco-Școala. În cadrul lui a avut loc ieri o activitate care s-a încheiat cu plantarea a șase pomi fructiferi în fața școlii.

 

În jur de 70 de elevi, profesori și părinți au participat ieri la una din numeroasele activități desfășurate în cadrul proiectului „Mănâncă responsabil!”. În prima parte s-a făcut prezentarea proiectului și a realizărilor din anul 2015 de când a demarat. Copiii au adus diferite legume și fructe, și au explicat celorlalți de ce le consideră produse responsabile. Pe baza unei tombole acestea au fost împărțite apoi elevilor.

Aceștia au aflat de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative ireversibile asupra unei importante părți a planetei. Prin intermediul proiectului, coordonat de profesoarele Angela Nuță și Cornelia Marc, de la Școala nr. 11 Oradea, elevii și-au propus să nu mai cumpere cantități mari de produse alimentare pentru a nu fi nevoiți să o arunce, să consume mai multă hrană proaspătă, să încurajeze consumul de hrană preparată acasă și puțin procesată, să reducă deșeurile menajere, să consume fructe și legume adecvate sezonului și să achiziționeze alimente care provin de la distanțe cât mai mici.

„Activitatea de astăzi a avut ca scop responsabilizarea elevilor în legătură cu o alimentație sustenabilă, dezvoltarea la elevi a unui comportament responsabil în ceea ce privește alegerea alimentelor pe care le vor consuma, promovarea unor obiceiuri alimentare responsabile, consumul de hrană provenită de la producători locali. Proiectul a început în 2015 și se va încheia anul viitor în ianuarie, fiind implicată toată școala, adică 1025 de copii”, a spus profesoara Angela Nuță.

În partea a doua a activității, au fost plantați șase pomi fructiferi pe un spațiu din grădina școlii, formându-se astfel o minilivadă pe care comitetul școlii s-a angajat să o întrețină pe viitor. Pomii fructiferi au fost oferiți de șeful Direcției pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodișan.

Pe lângă plantarea de pomi, elevii au plantat într-un ghiveci plante aromatice care vor fi îngrijite de fiecare clasă a școlii.

La proiectul „Mănâncă responsabil”, derulat sub cupola Eco-Școala, participă 9 state europene (Bulgaria, Cehia, Croația, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Din țara noastră participă 50 de școli coordonate de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie București.