Ieri, la Oradea, s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a acțiunii intitulate sugestiv „Duși cu pluta”, eveniment organizat de profesorul Ciprian Sirca, de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”. Startul s-a dat în jurul orei 11.30, de pe strada Malului din Oradea, întrucât zona aflată în apropierea Podulului Sf. Ladislau din Oradea este închisă pentru lucrări.  

Programată pentru ora 11.00, acțiunea a fost amânată cu jumătate de oră, din cauza ploii care a început să cadă abundent la acea oră. Întrucât accesul pe strada Emilian Mircea Chitul, din capătul dinspre Piața Ferdinand, până la intersecția cu strada Malului, este restricționat, circulația fiind închisă începând de luni, 21 mai, pentru o perioadă de patru luni, startul evenimentului s-a dat de pe strada Malului din Oradea.

Evenimentul, intitulat sugestiv „Duși cu pluta” pe Crişul Repede, a fost organizat de Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller”, prin profesorii de educație fizică Ciprian Sirca și Codruț Bulz, cărora li s-a alăturat colega lor, profesoara de fizică Adriana Bunea. Pe apă au fost lansate două ambarcațiuni, realizate din peste 1.000 de pet-uri, prima ambarcațiune fiind formată din 30 de saci, iar cea de-a doua, din 9 saci. La acțiune au participat, în total șapte elevi: Elena Vari, Alexandra Coita, Miheller Maria, Laurențiu Marchiș, Mihai Toderici și Oana Matei, din clasa a X-a A, precum și Kasziba David, din clasa a IX-a. Traseul parcurs a fost de pe strada Malului până la Podul Sovata, unde cei de la Eco Bihor le-au preluat flacoanele și le-au dus la reciclat.

„Pe tot parcursul semestrului al doilea am colectat selectiv deșeurile și, cu ceea ce am colectat la școală, de la clasa zero până la clasa a XII-a, am realizat această ambarcațiune din peste 1.000 de pet-uri, pe care i-am împărțit în 30 de saci – ambarcațiunea mare, și în 9 saci, ambarcațiunea mică. Scopul acestui eveniment este de a sublinia importanța reciclării și a colectării selective a materialelor, de a trage un semnal de alarmă cu privire la poluarea Crișului, dar și de a organiza o altfel de oră de educație fizică pentru elevi”, ne-a declarat prof. Ciprian Sirca, inițiatorul și organizatorul evenimentului. Potrivit acestuia, toți elevii din clasa a X-a A de la Liceul German au participat la construirea ambarcațiunilor.

Sirca a ținut să aducă mulțumiri celor de la Salvamont Salvaspeo Bihor, Eco Bihor și lui Dragoș Vodă de la Forumul Democrat German pentru sprijinul acordat în desfășurarea manifestării.

Acesta a invitat, încă de pe acum, alte școli să li se alăture în acest demers, pentru a putea organiza, în cadrul ediției de anul viitor, un concurs similar între echipaje.

„Invităm celelalte școli din Oradea să ni se alăture la următoarele ediții ale acțiunii, pentru a putea organiza un concurs între echipaje. Pe cei interesați îi instruim în privința confecționării ambarcațiunii pentru concurs”, a conchis interlocutorul nostru.