În jur de 200 de elevi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” au participat vineri, 17 martie, în Parcul 1 Decembrie, la o activitate de conștientizare a importanței reciclării selective.

Evenimentul a început la ora 13.00 și s-a bucurat de prezența viceprimarului Antonia Nica și a reprezentanților ABA Crișuri, APM Bihor, Eco Bihor și „Capace cu suflet”. Lângă Monumentul Ostașului Necunoscut a fost amplasat un recipient de mari dimensiuni în formă de inimă pentru a colecta capace PET.

„În contextul Zilei Globale a Reciclării am considerat de bun augur această activitate de reciclare de capace. La noi în școală, de mai bine de doi ani, se organizează această activitate și invităm cu această ocazie întreaga comunitate a orașului să ni se alăture. Capacele sunt donate asociației „Capace cu suflet” din Cluj-Napoca, care le duce la centre de reciclare, le valorizează și sumele obținute sunt doante cauzelor umanitare. Deci, o acțiune cu dublu impact. Dacă orădenii doresc să contribuie îi așteptăm la noi la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Inima este mereu prezentă acolo. Ne dorim ca elevii să participe activ la aceste acțiuni, să se implice și să fie mici motoare în răspândirea acestor practici”, a spus, pentru Crișana, Patricia Capriș, profesoară de limbă germană la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, care a mai adăugat că au fost alese pentru reciclare doar capace pentru că raportul volum/greutate (respectiv preț) este foarte bun și pot fi ușor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Ideea în sine pune în valoare două principii fundamentale bazate pe protecția mediului și grija față de cei mai puțin nocoroși. Activitatea are în centru și un obiectiv de dezvoltare durabilă, gestul fiecăruia având impact asupra climei. Pentru elevii și profesorii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” colectarea de capace reprezintă o deprindere sănătoasă, de vreme ce în ultimii doi ani au adunat peste 200 kg de capace.

Pe lângă încurajările ecologice făcute de vorbitori, în fața elevilor au cântat și soliștii de la Enjoy Music. Activitatea a făcut parte din proiectul educativ județean „Capace colorate - speranțe redate”.