14 elevi și 2 profesori însoțitori de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, au participat, timp de o saptămînă, la activitățile inițiate de elevi și profesori de la Istituto Professionale di Stato per i Servizi di Enogastronomia e Ospitalità Alberghiera, „Giovanni Falcone” Giarre, Italia.

 

Evenimentul a avut loc la sfârșitul lunii martie, în cadrul unei mobilități Erasmus+. Elevii au fost selectați din diferite clase de liceu în urma unui riguros proces de selecție, iar profesorii însoțitori au asigurat pregătirea, susținerea și diseminarea activităților și experiențelor trăite.

În prima zi a activităților, după primirea oficială de către direcțiunea școlii gazdă, s-a realizat un tur al școlii, echipa venită din România fiind ghidată de către elevii de la secțiunea turism și ospitalitate. Elevii români și italieni au realizat împreună o activitate de conștientizare a schimbărilor climatice a nevoii de sustenabilitate a propriului stil de viață. Apoi, în grupe mixte româno-italiene, s-au creat postere tematice avand ca subiect sustenabilitatea, poluarea și alte probleme de mediu, în cadrul unui atelier de lucru eco-creativ, demonstrând astfel competențe artistice și creative, dar si abilități de-a lucra în echipă.

În următoarea zi s-au prezentat aplicații eco-friendly de către elevii din Sicilia, iar după prezentare, participanții au fost invitați să utilizeze aplicațiile în vederea promovării unui stil de viață prietenos cu mediul. Elevii au realizat împreună o activitatea de ecologizare în jurul școlii, în numele spiritului și angajamentului civic, cu accent pus pe puterea muncii în echipă de-a schimba obiceiuri și stereotipuri.

În a treia zi s-a desfășurat vizita la Timpa di Acireale – arie naturală protejată și activități de educație pentru protecția mediului realizate de către CEA Acireale – un spațiu de acțiune creat de către Legambiente Acireale, localizat în satul de pescari Santa Maria la Scala, unde conștientizarea necesităților și importanța ariilor naturale protejate le-a amintit elevilor și profesorilor de ariile protejate din România.

Ziua a patra a început cu prezentarea a unei acțiuni de regenerare a pădurii Milo localizată pe Etna, urmată de o prezentare interactivă a vulcanilor din Sicilia, realizată de vulcanologul Boris Behnche, de la National Institute of Geophysics and Volcanology, în cadrul căreia elevii și profesorii români s-au familiarizat cu diferite aspecte ale erupțiilor vulcanice și ale biodiversității prezente pe cel mai înalt vulcan activ din Europa. În ziua a cincea a mobilității elevii și profesorii au escaladat, însoțiți de un ghid, vulcanul, mai exact cel mai recent crater apărut în urma ultimei erupții.

„Diseminarea activităților de conștientizare a schimbărilor climatice și a necesităților de constituire a unor atitudini civice sperăm să contribuie la formarea unor motivații și acțiuni responsabile din partea tinerei generații”, concluzionează organizatorii.

Prof. Teodora Felicia Popa și Lioara Maria Belteghi