19 elevi din Bihor, cei care au avut media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat, au fost premiați ieri de Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Din păcate, printre cei premiați nu s-a aflat și Sonia Goilean, eleva care a luat 10 pe linie la bacalaureatul de toamnă.

Și anul acesta elevii care au obținut performanțe la Evaluarea Națională și Bacalaureat au fost premiați cu diplome și bani. Evenimentul s-a desfășurat joi, de la ora 12.00, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor. După ce a dat citire ordinului de ministru prin care elevii au fost premiați, șeful IȘJ Bihor, Virgil Blage, a spus că este bucuros că în aceste vremuri tulburi școala bihoreană continuă să aibă performanțe.

La Evaluare Națională au primit câte o diplomă și 1.000 de lei elevii: Ana Caterina Coita, Mihai Aurelian Gherman, Alexandru Macra, David Laurențiu Pantea, toți de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Elena Avram și Iustina Iștoc, de la Colegiul Național „Iosuf Vulcan”, Daria Marina Drăgan și Iulia Miruna Onaca, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Sebastian Tiberiu Mraz, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Alex Darius Topai, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea, Daria Andrea Hebriștean, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Carla-Maria Moza,  Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Teodora Gabriela Maria Mihele, Liceul Teologic Penticostal „Betel” Oradea, și Daria Creț, Școala Gimnazială „Dacia” Oradea.

La Bacalaureat au fost doar cinci medii de zece, din care trei ale elevilor de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”: Mălina Mateaș, Andrei Octavian Mălan și Horea Mihai Silaghi. Au mai luat BAC-ul cu media 10 Laura Melissa Mezei, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, și Oana Rebeca Vaida, de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea. Toți cei cinci elevi au primit câte 3.000 de lei.  

Printre cei premiați nu s-a aflat și Sonia Goilean de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, elevă care, nu doar că a luat 10 pe linie la bacul de toamnă, dar a înregistrat și un record, fiind singura din ultimii 18 ani care ia bacalaureatul cu 10 în sesiunea de toamnă. Virgil Blage a explicat că numele fetei nu era trecut în Ordinul ministrului pentru că acesta se referea doar la cei care au luat bacalaureatul în vară. A semnalat însă problema la Ministerul Educației și eroarea va fi îndreptată.

La final șeful IȘJ Bihor le-a mulțumit elevilor, părinților care i-au sprijinit, și cadrelor didactice care le-au insuflat dorința de a performa.

 

CASETA

Premiere cu iz electoral

Este greu de trecut cu vederea faptul că aceste distincții, și banii aferenți, ajung la elevi cu doar trei zile înainte de alegeri, ceea ce dă apă la moară celor care susțin că Guvernul, prin Ministerul Educației, se folosește de performanțele muncite ale elevilor pentru a-și spori capitalul electoral. Întrebat de reporterul Crișanei de ce Ministerul Educației a ales să dea aceste premii cu trei zile înainte de alegeri, șeful IȘJ Bihor, Virgil Blage, a ridicat din umeri, spunând că nu Inspectoratul a stabilit data premierii și că instituția pe care o conduce are doar obligația de a da premiile în termen de zece zile.