Elevii Liceului Don Orione au devenit agenţi ai schimbării în comunitate. Alături de profesori, aceştia au avut menirea de a implementa programul Erasmus+ „Şcoala ca motor al schimbării în comunitate”, iar alături de psihologul Ioana Drugaş au învăţat să inspire alţi elevi.

 

Liceul „Don Orione”, prin intermediul proiectului Erasmus+ „Școala ca motor al schimbării în comunitate”, a avut menirea în ultimii doi ani școlari să formeze o echipă de elevi agenți ai schimbării în comunitate (Agents of change for Oradea). Proiectul le-a reuşit, cu sprijinul director prof. Alexandru Stoica, profesoarelor Moga Teodora, Halász Lavinia, Oprean Flavia şi psihologului şcolar Ioana Drugaş.
Iar sărbătoarea reuşitei lor a avut loc vineri, 10 noiembrie, în cadrul unui eveniment desfăşurat în două etape. Evenimentul a debutat cu organizarea a trei ateliere de dezvoltare pentru elevii claselor a VIII-a. Workshop-urile au fost susținute de către echipa agents of change. Astfel, elevii au devenit formatori pentru colegii lor care au vrut să afle skill-urile specifice unui agent al schimbării: creativitatea, motivația, gândirea critică, spiritul de observație sau munca în echipă.

Traseul de inițiere a elevilor în a deveni agenți ai schimbării în comunitate a continuat cu o acțiune inedită în rândul elevilor și anume un TED talk în care chiar aceștia sunt protagoniștii. Astfel, pe scena filarmonicii orădene, echipa agents of change a inspirat peste 200 de elevi din școlile orădene partenere ale Liceului Don Orione.
Mihai Marian le-a vorbit colegilor despre importanţa muncii în echipă, Ştefan Baba le-a vorbit despre motivare şi ce putem face în lipsa ei, iar Sofia Lupşa a avut un emoţionant discurs despre vinovăţie. Ted talk au fost însoţite de videoproiecţii şi au captivate audienţa formată preponderent din adolescenţi.
La finalul evenimentului au fost punctate rezultatele obținute în urma celor două misiuni derulate de echipa agents of change și anume: „Personalitatea locurilor care ne înconjoară”, acțiune de igienizare, înfrumusețare și însuflețire a două spații publice (Piața Devei și Parcul 1 Decembrie) și Campania „Reacții!”, care a inclus un set de activități și ateliere de lucru cu menirea de a educa atitudinea adolescenților în situații de criză/stres major cum ar fi: hărțuire stradală și bullying; când o persoană își pierde conștiința sau se îneacă, are fracturi, arsuri; în cazul unor de situații precum declanşarea unui cutremur, care generează fenomenul de panică în masă.