550 de concurenți din toată țara, dar și de peste hotare au participat, recent, la cea de-a doua ediție a Concursului Online Internațional de Interpretare Vocală și Instrumentală „Muzica ne poate uni”.

Competiția online a avut două secțiuni: muzică vocală (soliști, duet, trio) și muzică instrumentală (soliști, muzică de cameră), ambele având categoria colinde și cântece patriotice.

Potrivit dirijorului Alexandru Zaharia, organizatorul principal al concursului, la această ediție online a concursului au participat 410 concurenți la muzică vocală și 140 la muzică instrumentală.

În urma orelor de vizionare și punctare a filmărilor trimise de concurenți, juriul format din Emanuel Pecingină – președinte, Dulcica Floarea, Laura Roșu și Nicoleta Brânda (categoria muzica vocală), respectiv Cezar Verlan – președinte, Dorin Frandeș și Ciprian Ilonca (categoria muzică instrumentală), a acordat primele trei locuri și mențiunile, dar au oferit, alături de reprezentanții instituțiilor partenere, și premii speciale, diplomele fiind transmise, în mod virtual, tuturor concurenților.

Președintele de onoare al celor două jurii a fost Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

De la Liceul de Arte din Oradea au participat următorii elevi: Alexia Nicole Alb, care a obținut Premiul I - 99 puncte (Premiul Golden) și Premiul Special; Dalia Maria Zbârcea - Premiul I - 97,5 puncte (Premiul Golden); Lorena Ioana Ianța - Premiul I - 93,25 (Premiul Golden); Maria Alexandra Secan - Premiul I - 92,5 (Premiul Golden). Elevele studiază Canto popular la Liceul de Arte din Oradea și sunt coordonate de profesoara Aurica Bonțu.

Alexia Nicole Alb a participat la secțiunea Muzică vocală – patriotică; Dalia Maria Zbârcea, la secțiunea Muzică vocală – colinde; Lorena Ioana Ianța, la secțiunea Muzică vocală – colinde, Maria Alexandra Secan, la secțiunea Muzică vocală  - colinde.

Tot de la Liceul orădean de Arte, la acest concurs au mai participat doi elevi de la Catedra de clarinet/saxofon a profesorului Lucian Florin Bonțu: Raul Mihai Todea, care a obținut Premiul II – cu 86 puncte (Premiul Silver) și Darius Cristian Creț - Premiul II - 85 puncte (Premiul Silver).

Raul Mihai Todea a participat la secțiunea Muzică instrumentală - colinde, la clarinet și saxofon, iar Darius Cristian Creț a participat la secțiunea Muzică instrumentală - colinde, la saxofon.

Premiile obținute de elevi s-au concretizat în diplome, care au fost trimise tot online elevilor și profesorilor coordonatori.

„Pentru această competiție, elevii de la ambele specializări s-au pregătit încă din luna noiembrie. Această experiență și provocare nu a fost ușoară pentru nici unul dintre noi. Misiunea profesorilor coordonatori, în această perioadă de pandemie și de pregătire a elevilor, a fost una dificilă”, ne-a declarat profesoara Aurica Bonțu, adăugând că scopul participării elevilor la această competiție internațională online a fost promovarea cântecelor patriotice și a colindelor tradiționale românești.

„Mulțumim onorificului juriu pentru corectitudinea în evaluare și premiile acordate! Felicitări organizatorilor pentru inițiativă!”, a conchis interlocutoarea noastră.