Peste 350 copii, îndrumați de 60 cadre didactice și părinți, au fost antrenați în spectacolul concurs „Tradiție, moștenire și simțire românească”, desfășurat joi, 10 mai, în cadrul unui amplu proiect interjudețean, inițiat și derulat de Grădinița Nr. 28 Oradea, alături de partenerii săi.

 

Proiectul interjudețean „Tradiție, moștenire și simțire românească” urmărește cunoașterea și valorificarea de către copii a unor obiceiuri și tradiții specifice, dezvoltarea simțului estetic și muzical, cultivarea simțămintelor și a respectului pentru folclorul românesc. Așa cum a fost gândit, proiectul se adresează preșcolarilor și școlarilor, indiferent de gen, etnie sau mediu de proveniență, promovând egalitatea de șanse în incluziunea socială. Concursul cu același nume a presupus o participare directă, structurată pe niveluri de vârstă (grădiniță și școală) și secțiuni (dans popular și interpretare) și o participare indirectă - confecționarea de păpuși în costume populare, pe linguri de lemn, organizându-se astfel și o expoziție.

La această ediție au participat soliști și ansambluri de dansatori, preșcolari și școlari din 15 unități de învățământ din Oradea, județul Bihor și județele învecinate.

Cele 28 de prestații pe scena concursului au fost evaluate ținând cont de repertoriu, dificultatea interpretării, textul adecvat, intonație, simțul ritmic, costumația specifică și prezența scenică. Din juriu au făcut parte profesorii Daniela Lukacs - director GPP Nr. 56, Daniela Marinău, de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, și Cornelia Româneac - director GPP Nr. 28 Oradea.

Atmosfera extraordinară, ospitalitatea gazdelor, organizarea impecabilă - prestația scenică a artiștilor, sonorizarea, coerența în derularea concursului, prezentarea, jurizarea, înmânarea premiilor (premiul I cu cupă și premiile I, II, III și mențiune) și pachetelor cu surprize tuturor participanților – au contribuit la reușita festivalului.

Coordonatoarea proiectului și organizatoarea spectacolului, Nicoleta Nicoruț, felicită toți concurenții și profesorii coordonatori și mulțumește membrilor juriului și colaboratorilor permanenți - părinții de la Grădinița Nr. 28 Oradea și profesorului coregraf - Adrian Balog.

Parteneri ai evenimentului au fost Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor, Ansamblul Crișana, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Teologic „Roman Ciorogariu” Oradea, Școala Populară de Arte „Francisc Hubic” Oradea, Grădinița Nr. 1 Pecica, Arad, Asociația „Flori de nufăr” și GPP Nr. 28 Oradea.